PLAĆEN 5 MILIJUNA KUNA

Najskuplji automobil u Saboru: Simbol Kerumove moći čuva brat u tajnoj garaži

ZAGREB - Nikada se u Hrvatskoj o nekom automobilu nije toliko pričalo kao o Maybachu kojeg je u kolovozu 2003. kupio Željko Kerum. Maybach se nalazi u Splitu, u garaži jedne od Kerumovih kuća i izgleda kao nov.

O njemu ponajviše brine Kerumov stariji brat Jure. Kako je registriran na firmu, prava mu je vlasnica Nevenka Bečić koja nije ‘luda’ za autima, ali, doznajemo, nije propustila priliku provozati Maybacha. I Jure Kerum znao je sjesti za volan, ali to više ne radi jer mu smeta kada svi bulje u njega.

Sada ga samo ponekad u garaži upali da malo radi. Željko Kerum ga je, sam se pohvalio, platio 660.000 eura ili oko 5 milijuna kuna, od čega je 2 milijuna dao na poreze.

Svake godine kasko osiguranje tvrtka plaća 90.000 kuna, a tome treba pribrojiti i ne male troškove osnovnog osiguranja i redovitog servisa koji se mora napraviti svake godine u Austriji. Jure Kerum otkriva kako je 2011. automobil napravio manje od 1000 kilometara, a 2010. svega 600-injak. Naizgled propala investicija. No samo znalci razumiju da taj Maybach - star 8 godina, ali uščuvan kao da je jučer izašao iz salona - danas vrijedi više nego ikada.

Naime, takvih primjeraka Maybaha 62 snježno bijele boje proizvedeno je svega 50-ak i više ne izlaze iz tvornice. Maybach će kolekcionarima postati još draži iduće godine kada bi iz tvornice trebao izaći i posljednji automobil pod tim imenom. Od 1998. proizvedeno ih je oko 1200 čime marka nije ispunila tržišna očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:31