SNJEŽNI ARMAGEDON

NAJNOVIJA PROGNOZA Dolazi izuzetno opasna mećava,u Zagrebu do 40 cm snijega,bura na udare do 165 km/h!

Glavnina toliko najavljivanog snijega u Hrvatskoj bi trebala pasti tijekom petka

Prema najnovijoj prognozi koju je Državni hidrometeorološki zavod objavio u četvrtak u 19 sati, u Hrvatsku tijekom noći na petak dolazi toliko najavljivana snježna mećava. Bit će većinom oblačno s oborinama, ponegdje i obilnijim.

U zapadnim i sjeverozapadnim krajevima nastat će novi snježni pokrivač ponegdje i viši od 30 cm. U Zagrebu bi ga moglo napadati do 40 centimetara.

Snijega nošenog burom bit će i mjestimice na sjevernom Jadranu, dok su u Dalmaciji vjerojatni izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u prvom dijelu petka.

Vjetar u unutrašnjosti umjeren i jak, u gorju na udare i olujan sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka i olujna, prijepodne podno Velebita na udare i orkanska bura, a u ostatku Dalmacije umjereno i jako jugo. Temperatura zraka na kopnu većinom od -3 do 3, na sjevernom Jadranu između 3 i 9, a u Dalmaciji od 10 do 13°C.

Meteoalarm je za petak objavio čitav niz upozorenja, uključujući i nekoliko crvenih, koji upućuju na 'izuzetno opasne' vremenske uvjete.

Crveni je alarm tako na snazi za Liku, Gorski kotar, Kordun i Banovinu, ponajprije zbog obilnog snijega, kojega bi ponegdje moglo biti i do pola metra. Za Istru i Kvarner crvena je uzbuna proglašena zbog orkanske bure, koja bi na mahove mogla puhati brzinom od nevjerojatnih 165 kilometara na sat.

'Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', glasi upozorenje Meteoalarma za područja pod crvenom uzbunom.

Narančasta je opasnost proglašena za područje Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske, zbog snijega kojega bi moglo biti do 40 centimetara.

'Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državnih tijela', upozorava Meteoalarm.

Za ostatak Hrvatske na snazi je žuto upozorenje, koje označava potencijalno opasne uvjete, a proglašeno je što zbog jakog vjetra, što zbog obilnih oborina.

U subotu se očekuje postupno smirivanje vremena, prestanak oborina i smanjenje naoblake, najprije u zapadnim i sjeverozapadnim predjelima. U nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano i većinom suho, no uz promjenljivu naoblaku malo snijega može pasti ponajprije u gorju.

Vjetar umjeren, potkraj nedjelje i u ponedjeljak i jak sjevernih smjerova, a na Jadranu većinom jaka, na udare i olujna bura. Bit će hladnije, posebice u noćnim i jutarnjim satima.

Od sredine sljedećeg tjedna, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, dijelove Hrvatske ponovno bi moglo snaći snježno nevrijeme, no za precizniju prognozu trebat će pričekati još koji dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:07