CRODEMOSCOP

NAJNOVIJA ANKETA O REJTINGU STRANAKA Podrška HDZ-a u godinu dana narasla čak 10 posto!

 CROPIX

CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus, koje je provedeno u razdoblju između 31. ožujka i 1. travnja, pokazuje nastavak trenda visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na SDP i lijevu koaliciju.

Osim ove dvije stranke, još su dvije stranke na nacionalnoj razini prešle izborni prag: Živi zid i Orah. Pri tom je vidljiv svojevrsni "zamor" izborne podrške obiju stranaka.

Da su izbori provedeni početkom travnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), na ljestvici stranačkih preferencija HDZ bi dobio 31,4 posto glasova (prema 31,1 posto iz ožujka).

U odnosu na prošlogodišnji travanj vodeća oporbena stranka bilježi rast izbora od 11,2 postotna poena. U travnju 2014. godine HDZ je bilježio izbor od 20,2 posto.

S druge strane, stožerna stranka vladajuće koalicije, SDP bilježi izbor od 25 posto (prema 24,7 posto prije mjesec dana, odnosno 20,7 posto u istom mjesecu prošle godine).

Živi zid je već drugi mjesec na trećem mjestu, sada s izborom od 7,2 posto (prije mjesec dana 7,5 posto), dok je Orah s izborom od 6,8 posto (u ožujku 7 posto) sada na četvrtom mjestu.

Slijedi skupina stranaka s izbornom podrškom od oko 2 posto, a prevode ih HNS (2,1%), HSS (1,9%), Hrvatski laburisti (1,8%)...

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 31,2 posto. Ivo Josipović je na drugom mjestu s izborom od 10,2 posto (prije mjesec dana 13,5 posto). Slijedi predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko s izborom od 7,3 posto. Na petom je mjestu predsjednica Oraha, Mirela Holy s izborom od 4,8 posto, a Ivan Sinčić bilježi 4,7 posto izbora. Slijede Tonino Picula (4,5 posto), Zoran Milanović (4,3 posto), Tomislav Karamarko (2,7 posto)... Božo Petrov (1,8 posto) i Predrag Matić (1,5 posto).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (33%) i Zoran Milanović (32,6%).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca, tri su se događaja izdvojila u odnosu na ostale: gospodarska kriza u zemlji (20,3%), prosvjed branitelja u Savskoj i antibraniteljski prosvjed (19,3%), te zrakoplovna nesreća Germanwingsa (19,2%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:47