CROBAROMETAR

NAJNOVIJA ANKETA O REJTINGU POLITIČKIH STRANAKA Razlika između HDZ-a i SDP-a je minimalna, ali Most je u velikom padu, profitirao Živi zid

 EPH

Podaci najnovijeg istraživanja Crobarometar, koje za Dnevnik Nove TV provodi agencija Ipsos, reflektiraju političke događaje s kraja siječnja i početka veljače, kao što su predstavljanje nove Vlade i ministara. Uz smjenu ministra branitelja Mije Crnoje i povećanu pozornost na ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću najviše je pozornosti bilo na predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zbog traženja smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića te pomilovanja.

Dvije vodeće stranke nisu vidjele značajna kretanja u svojem rejtingu ( HDZ 28,9%, SDP 26,2%), ali je zato podrška MOST-u znatno pala (10,2% u odnosu na 14,5 posto). Na osnovu toga je blago porastao rejting Živog zida te se povećao udio neodlučnih. Uz to, čini se da je svojim aktivnostima predsjednica Grabar Kitarović smanjila povjerenje u svoj rad te ovaj mjesec, nakon 3 mjeseca rasta, podrška njezinim odlukama i potezima pada. Ipak, prosječna ocjena rada predsjednice i dalje je viša od prosječnih ocjena ostalih institucija i iznosi 3,16.

S druge strane, Vlada premijera Tihomira Oreškovića može biti zadovoljna nakon prvih mjesec dana rada jer njezin rad podržava 40 posto ispitanika. Poteze Vlade ne podržava 34 posto ispitanika, njih 26 posto niti podržava niti ne podržava rad Vlade.

U usporedbi s Vladom Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada, Vlada Tihomira Oreškovića je u nepovoljnijem položaju i pod većom kritikom javnosti. Vladu Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada podržavalo je 60% građana.

I prosječna ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića ( 2,51) značajno je niža nego li prethodne Vlade u prvom mjesecu njezina rada ( 3,18).

Nešto više od polovine građana vjeruje da će Vlada Tihomira Oreškovića odraditi mandat do kraja, no trenutno 53 posto ispitanika smatra da se Hrvatska kreće u lošem smjeru, dok njih 33 posto misli da idemo u dobrom smjeru, a 14 posto ispitanika ne zna u kojem se smjeru kreće Hrvatska.

Inače, terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:35