ISPUNILI NAPUTAK

NAJJAČA ORGANIZACIJA HDZ-a POSLALA SVOJE PRIJEDLOGE 'Ovih 18 ljudi trebali bi postati novi ministri'

Imaju svoje prijedloge prema aktualnom ustroju Vlade. Nisu predložili kandidate tek za dva ministarstva
 EPH

Sve HDZ-ove županijske organizacije, kako doznajemo, dobile su naputak od vrha stranke da u središnjicu pošalju liste s prijedlozima kandidata za ministarska mjesta. Rok do kojeg su to trebali učiniti istekao je danas u 14 sati. I dok je većina HDZ-ovih organizacija slala prijedloge za svega nekoliko resora koji su im najviše u interesu, ili, pak, imena kandidata za moguće zamjenike ministara, najviše prijedloga poslao je zagrebački HDZ, što ne čudi jer je riječ o najjačoj HDZ-ovoj organizaciji. Zagrebački HDZ-ovci tako su poslali prijedloge za čak 18 ministara, i to prema, kako im je rečeno, aktualnom ustroju Vlade. Nisu predložili, doznajemo, kandidate tek za dva ministarstva - ono znanosti, obrazovanja i sporta te poljoprivrede.

- Za ministarstvo obrazovanja nismo poslali prijedlog jer za to mjesto načelno podržavamo Damira Jelića, ali ga nismo mogli predložiti jer on pripada karlovačkom HDZ-u, kazao je izvor iz stranke.

Prema onome što smo doznali, zagrebački HDZ za ministra pravosuđa predložio je bivšeg tajnika Sabora te bivšeg državnog odvjetnika Berislava Živkovića, koji sada vodi odvjetnički ured i među čijim je klijentima bivša sisačka županica Marina Lovrić Merzel. Kandidat za ministra zdravlja im je Ante Ćorušić, dok su za njegovu zamjenicu predložili prof. dr. Jadranku Sertić s KBC Rebro. Za ministra financija zagrebački HDZ-ovci predložili su Tomislava Ćorića koji nije službeno član stranke, a za ministra gospodarstva nestranačkog Damira Vanđelića, investicijskog direktora Adris grupe, koji je bio i u kombinacijama za mandatara. Za ministricu zaštite okoliša predložena je Sandra Tucak Zorić, direktorica Centra za gospodarenje otpadom. Zagrebački HDZ predložio je i svog šefa Andriju Mikulića za ministra graditeljstva i prostornog uređenja, a za ministra unutarnjih poslova predložili su glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Za ministra prometa, najjača HDZ-ova organizacija predložila je Juru Šarića, ravnatelja Uprave zračnog prometa, a za ministricu turizma Jasenku Štiglec, načelnicu Samostalnog sektora turističke inspekcije. Zagrebački HDZ-ovci na ministarskoj funkciji žele vidjeti još jednu ženu, a riječ je o Nadi Šikić, šefici HDZ-ovog Odbora za mirovinski sustav, koju su predložili za ministarstvo rada. Za ministra socijalne politike i mladih predložen je nestranački Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma, a za ministra obrta i poduzetništva Branimir Horaček, inače, bivši ravnatelj uprave za energetiku.

Na listi prijedloga zagrebačkog HDZ-a još su neka imena koja su se često spominjala u kombinacijama, a riječ je o Miru Kovaču kojeg su predložili za ministra vanjskih poslova, Jasenu Mesiću kojeg vide na čelu ministarstva kulture, Damiru Krstičeviću koji je predložen za ministra obrane, Ivani Maletić koja je predložena za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, te Zvonku Milasu, kojeg bi voljeli vidjeti kao ministra branitelja. Za ministra uprave predložen je Davorin Mlakar.

Među kandidatima koji su predloženi iz ostalih HDZ-ovih organizacija su, doznajemo, i Oleg Butković za ministra prometa, župan Tomislav Tolušić, najvjerojatnije za ministra regionalnog razvoja, potom Sanja Putica, predsjednica HDZ-ove zajednice žena te bivši dekan riječkog Filozofskog fakulteta Predrag Šustar za ministre znanosti i obrazovanja, Matija Laginja za ministra poljoprivrede, Gari Cappelli za ministra turizma...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:30