STEČAJNI TSUNAMI

Najgore nas tek čeka: Do Božića zbog stečajeva još 3 tisuće ljudi ostaje bez posla!

Do ljeta je bankrotiralo 66 posto tvrtki više nego cijele prošle godine. Za razliku od Hrvatske, broj stečajeva u većini europskih zemalja opada
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Hrvatsku u ovoj godini trese prava lavina stečajeva , a dinamika bankrota tvrtki najteža je u posljednjih osam godina.

Naime, kako pokazuju podaci Visokog trgovačkog suda, u Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine otvoreno čak 2500 novih stečajeva!

Čak 5243 bankrota

Takav stečajni tsunami Hrvatska nije zabilježila još od 2003. kada su u bankrot otišle čak 5243 tvrtke. No, kako se podaci za 2011. odnose samo na prvu polovicu godine, nije isključeno da u ovoj godini dosegnemo tu zastrašujuću brojku, pa čak i da je premašimo. Time se ostvaruju upozorenja ekonomista koji su još lani isticali da Hrvatsku u 2011., zbog nastavka krize, čeka prava stečajna agonija.

Za razliku od Hrvatske, broj stečajeva u većini europskih zemalja opada. Kako pokazuje istraživanje Creditreforma, oporavak je doveo do smanjenja broja stečajeva na zapadu Starog kontinenta, pa je u bankrot 2010. otišlo malo više od 175.000 tvrtki ili 1,4 posto manje nego godnu prije.

No, u zemljama iza nekadašnje željezne zavjese stečajevi su i dalje “u modi”, pa je lani njihov broj povećan za 14,1 posto u odnosu na 2009., a ugašeno je čak 200.000 radnih mjesta. Ipak, i to je manje nego u 2009. kada su stečajevi u tim zemljama pomeli čak 240.000 radnih mjesta.

U Hrvatskoj je, prema Creditreformu, u 2010. otvoreno 1300 novih stečajeva, što je 23,8 posto više nego u 2009. kada je u bankrotu završilo 1050 tvrtki. Veću stopu rasta stečajeva među bivšim socijalističkim zemljama lani je imala samo Litva, 28,1 posto, dok je rast stečajeva u susjednoj Sloveniji bio na našoj razini, 23,2 posto. Ti su bankroti, tvrde u Creditreformu, ondje lani pomeli 8000 radnih mjesta.

Najgore nas tek čeka

Premda će ova godina biti rekordna od 2003., najgore nas, čini se, tek čeka. Prema riječima stečajnog upravitelja Darka Šketa, mnoge se tvrtke u ovoj godini niti ne usude otvarati stečaj, iako su nesolventne, nego ga odgađaju za 2012. Razlog tome, kaže Šket, treba tražiti u pritisku banaka kao vodećih vjerovnika jer bi one u slučaju još veće lavine stečajeva morale mijenjati vlastite poslovne planove te rezervirati veća sredstva, što bi im umanjilo dobit.

- Prava lavina stečajeva može se očekivati u 2012. godini - zaključuje Šket.

Najgore je u uslužnom sektoru

Stečajevi u Europi u proteklom su desetljeću pomeli više od 16 milijuna radnih mjesta, pokazuju podaci Creditreforma. Više od četvrtine radnih mjesta izgubljeno je u posljednje tri krizne godine, posebno u 2009. kada je lavina bankrota na Starom kontinentu otpisala i dva milijuna radnih mjesta. Najgore su, čini se, prošli zaposleni u uslužnom sektoru budući da na djelatnosti usluga otpada gotovo dvije petine svih stečajeva u Zapadnoj Europi prošle godine. Stečajevi su poharali i trgovinu, što je posljedica pada kupovne moći građana, ali i građevinu i prerađivačku industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:50