HVALE METROPOLI

NAJČITANIJI SVJETSKI PORTAL DAILY MAIL OBOŽAVA ZAGREB 'Poput Pelinkovca, posjet glavnom gradu Hrvatske je vatreni tonik za zimski blues'

Zagreb, 310712.Panoramski pogled na zgradu vlade, Markovu crkvu i zgradu sabora.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

LONDON - Najčitaniji internet portal na svijetu, britanski Daily Mail, objavio je članak o ljepotama Zagreba u kojemu ga opisuje kao ‘savršeni za gradski odmor A kategorije, pogotovo u zimu, premda dolazi na kraj svake abecedne liste’.

- Tamo ima toliko toga što možete raditi na zatvorenom, kao i na otvorenom. Jedne minute, stojite na antičkom kamenju ispred Crkve sv. Marka, čiji višebojni crijepovi igledaju kao da su ih složili sredovjekovni svećenici s ljubavlju spram Lego-kockica, a u drugom trenutku, iza ugla, nađete se u muzeju koji pripada 21. stoljeću, s dramatičnom i srceparateljnom kolekcijom predmeta preostalih nakon propalih ljubavi.

Daily Mail spominje i apoteku iz 1355. godine, Kamenita vrata, i brojne ljepote Gornjeg grada.

- Ovo je grad u kojem se stalno susreće staro i novo: piktoreskne uličice spajaju se s ravnim avenijama, elegantni novi tramvaji voze pored škripajuće uspinjače koja vas prevozi od 19. stoljeća Donjeg grada do 13. stoljeća Gornjeg grada.

- I dok se besprijekorno odjeveni penzioneri nalaze na kolačima u prekrasnom Art deco zdanju Gradske kavane, tinejdžeri s probušenim nosevima guraju se u podzemni trgovački centar pored Glavnog kolodvora kako bi nakupovali pića za subotu navečer.

Članak hvali brojne zagrebačke muzeje, od Tiflološkog muzeja, Lovačkog muzeja, Tehničkog muzeja, Strossmayerove galerije, do Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti.

Daily Mail hvali i hranu, za koju napominje da stavlja meso u prvi plan, a spominje i pelinkovac, za koji kaže da se čak ni najtvrdokornija hladnoća ne može mjeriti sa snagom alkohola s umirujućim, aromatskim svojstvima toplog voća.

- Bez sumnje, posjet glavnom gradu Hrvatske je vatreni tonik za zimski blues, zaključuje Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:21