NOVI VLASNICI

NAJBOGATIJI KARLOVČANI Osumnjičeni iz afere Daimler daju 10 milijuna eura za Karlovačku banku

Ta je banka bila jedna od onih koje su pratile financijski uspon Marka Vukovića i njegova partnera Ivana Žabčića

Iako informacija još nema službenu potvrdu, sve je izvjesnije da su najbogatiji Karlovčani, Marko Vuković i Ivan Žabčić, odnosno njihovo poduzeće HS Produkt, vjerojatni novi ulagači u posrnulu Karlovačku banku.

Punuda od 10 mil. eura

Stvar se počela rasplitati na posljednjoj skupštini malih dioničara, gdje je prezentirana njihova ponuda za dokapitalizaciju od ukupno 10 milijuna eura, odnosno 10 kuna po dionici, čemu su dioničari dali zeleno svjetlo. Zanimljivo je da su se mali dioničari obvezali na dokapitalizaciju u iznosu od 20 milijuna kuna na prethodnoj, svibanjskoj skupštini, u vrijeme kada je banku potresala afera s obitelji Šola, najvećim malim dioničarima, ali ta odluka nikada nije provedena, nego je na sljedećoj sjednici stavljena izvan snage, jer nitko nije bio spreman uplatiti “živi” novac. Jedan od ključnih ljudi u poslu HS Produkta i Karlovačke banke mogao bi biti karlovački gradonačelnik i potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić, koji je dobar prijatelj Sandija Šole, ali i suvlasnika HS Produkta Marka Vukovića.

Gradonačelnikov ključ

S obzirom na to da je Karlovačka banka kao regionalna banka na ovom području bila uključena u mnoge poslove koji su se ticali Grada, nije Šolina i Jelićeva povezanost neobična. Osim toga, dijele strast prema istom sportu - rukometu. Vukovića i Žabčića Jelić je često nazivao karlovačkim Ćirilom i Metodom, a prvi je Karlovčanin koji je ih je dočekao pred zatvorom nakon što su pušteni iz osmodnevnog pritvora u nikad okončanoj, a 30 mjeseci dugoj istrazi u aferi Daimler. Karlovačka banka izuzetno je važna za Karlovac, a onoga što nedostaje toj novčarskoj instituciji Vuković i Žabčić imaju napretek - gotovine.

Proizvodnju pištolja započeli su gotovo u manufakturi u Ozlju u poduzeću IM Metal još 1991. godine za potrebe obrane Republike Hrvatske, a tek poslije osnovali HS Produkt u Karlovcu i tamo započeli ozbiljnu proizvodnju, te od 2001. godine surađuju s američkim dilerom Springfield Armoryjem. IM Metal započeo je s proizvodnjiom vatrogasnih vozila, našao se usred afere Daimler, Vuković i Žabčić povukli su se iz vlasničke strukture, a poduzeću ni promjena u ime Flammifer nije pomogla da prebrodi negativni publicitet Daimlera.

Principi Ćirila i Metoda

HS Produkt posluje bolje nego ikada dosad. Najveći je hrvatski izvoznik u SAD s godišnjim prihodom od čak pola milijarde kuna i dobiti od 170 milijuna kuna. Zapošljavaju 1600 Karlovčana. Poznavajući njihove principe, oni će itekako puhati za vrat Upravi koja će voditi banku. Spominje se rok od tri do pet godina, koliko će “kredita” dobiti novi direktor. Financijska injekcija išla bi u dva navrata, 7,5 milijuna eura u prvoj tranši, a ostatak poslije.

Podsjetnik na Daimler

Zanimljivo je da je baš Karlovačka banka bila jedna od onih koje su pratile ogromni poslovni uspjeh dvojice poduzetnika i inovatora, a sada se oni pokazuju kao bančini spasitelji. Podsjetimo, uz Sandija Šolu i Darija Šimića koji je prije nekoliko dana postao član Nadzornog odbora, mali dioničari Karlovačke banke su Tatjana Dragović, supruga Gorana Ivaniševića, Boris Vidić, bivši vlasnik City Expressa, Siniša Žanetić, financijaš Plive u vezi s Ivom Majoli, i drugi. Vuković i Žabčić još imaju status osumnjičenika u aferi Daimler.

Tereti ih se da su na privatne račune od njemačkog poduzeća primili 250 tisuća eura koje su “oprali” kupnjom nekretnina u Karlovcu, a Tomicu Godeca, njihova poslovnog partnera, da je preko svog američkog poduzeća primio 1,6 milijuna eura za neobavljene konzultantske poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 16:18