VREMENSKA NEPOGODA

Najavljivano nevrijeme i dalje hara po Hrvatskoj, najviše kiše dosad je napadalo u Delnicama

Prema podacima DHMZ-a, najviše kiše palo je na području Delnica (66 mm) i na Zavižanu (58,7 mm)
Munje na području Konjščine
 Anton Kudryashov

Nakon dramatičnih prizora u Belom Manastiru i Novoj Gradiški koji su zabilježeni u petak, i u subotu je dijelove Hrvatske zahvatilo jače nevrijeme.

U Zagrebu je u jutarnjim satima padala obilna kiša, dosad je palo 35,6 litara po kvadratnom metru. U zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi oko 9 sati ujutro su nam rekli da je situacija, što se intervencija tiče, zasad mirna. Imali su tek dvije manje intervencije ispumpavanja i jedno uklanjanje stabla.

Tijekom noći je nevrijeme zahvatilo i dijelove Hrvatskog zagorja, a fotografije svjedoče i o munjama koje su ondje tijekom noći ponegdje parale nebo.

Istodobno, u protekla 24 sata, prema podacima DHMZ-a, najviše kiše palo je na području Delnica (66 mm) i na Zavižanu (58,7 mm). Potom slijede Slavonski Brod (54 mm), Ogulin (47 mm) i Slunj (46 mm).

DHMZ je za subotu najavio da će prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom.

image
Munje na području Konjščine

HAK poziva na oprez jer je s obzirom na obilnije oborine u gorskim i sjevernim krajevima te na sjevernom Jadranu moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku.

Podsjetimo, jučer su dvije osobe zarobljene u automobilima zbog vode ispod podvožnjaka u Belom Manastiru. Intervenirali su vatrogasci, a osobe su izvučene iz vozila neozlijeđene. U Novoj Gradiški kiša se nakupila na ulicama pa su automobili u nekim dijelovima vozili kroz 'bazene' stvarajući pritom valove. Tamošnji su vatrogasci imali više od pedeset poziva za intervenciju.

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe.

- Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savjetujemo da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda, naveli su u Civilnoj zaštiti.

image
Munje na području Konjščine

- Također pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom, dodaju u Civilnoj zaštiti.

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).

Ukoliko nastupe nepovoljni vremenski uvjeti pozivaju građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:20