AUTOBUSI NA UDARU

NAFTNA MAFIJA OPERIRA PO SPLITU 'Ne bude li ti goriva u tanku idući put, probit ćemo ga!'

 Nikolina Vukovic Stipanicev CROPIX

Na splitsku turističku sliku proteklih je tjedana i doslovno bačena naftna mrlja od strane još uvijek nepoznatih, a time i neprocesuiranih lopova koji iz turističkih autobusa parkiranih na Poljudu kradu gorivo, piše Slobodna Dalmacija.

Iz jednog od vozila “iscijeđeno” je oko 200 litara dizela, a vlasnik autobusa, koji se ujedno nalazi i za njegovim upravljačem, kratko nam je komentirao da su takvi događaji pravilo, a ne iznimke na parkiralištu kod Gradskog stadiona, zbog čega većina vozača ostavlja spremnike – otključane. Razlozi zbog čega ne zaključavaju lokote na “tankovima” potpuno su logični, jer u suprotnom prijevoznici riskiraju veliku štetu budući da im u većini slučajeva kradljivci razbiju bravu ili čak probuše spremnik.

Jedan od vlasnika prijevozničkih tvrtki s kojima smo razgovarali, a koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman, kazao nam je kako je u strahu od krađe goriva parkirao autobus s rezervoarom na rezervi, ali mu ni to nije pomoglo.

– Kad sam se vratio do vozila, dočekala me je poruka “Ako sljedeći put dođeš prazan, probit ćemo ti tank, pa ti vidi što je isplativije” – istaknuo je sugovornik Slobodne Dalmacije.

Vozači autobusa koji parkiraju na toj, očito opasnoj gradskoj lokaciji naglašavaju da su više puta prijavljivali štetu, dijelom i zbog izbjegavanja potencijalnih prijepora s vlasnicima oko opravdanoga gubitka dizela iz spremnika. No, ta im činjenica zasad nije puno pomogla jer smo u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj doznali da nemaju zabilježenih sličnih incidenata, a time i na poljudskom parkiralištu.

Po svemu sudeći, naftna “mafija” zakinula je brojne prijevoznike kojima su u sezonskoj utrci za zaradom najmanje potrebni takvi lopovluci koji im, osim izravne štete, nanose i onu neizravnu, jer se vozači moraju snalaziti da što brže u ispražnjene “tankove” dopune dovoljne količine dizela kako putnici ne bi zakasnili na neko od svojih odredišta. U svakom slučaju, neugodna je to slika grada koji je “meta” motoriziranih turista.

Njima i vlasnicima autobisa trebalo bi osigurati primjerena i opremljena parkirališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:54