BUDUĆNOST SISKA

NADZORNI ODBOR INE DANAS O RAFINERIJI Može li doći do pomirbe hrvatske i mađarske strane?

 Mate Piškor

ZAGREB - Nadzorni odbor Ine na današnjoj će sjednici raspravljati o budućnosti prerade nafte u Ininim rafinerijama, neslužbeno se doznaje iz Ine, ali to tijelo ne može donositi odluke o eventualnom gašenju sisačke rafinerije, nego takve odluke donosi Uprava.

Nadzorni odbor zadnjih je dana spominjan kao adresa koja bi mogla približiti, a možda i pomiriti udaljene stavove predstavnika dvaju najvećih dioničara - hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o budućnosti rafinerijskog biznisa.

Dok mađarska strana otvoreno zastupa gašenje sisačke rafinerije i njezino pretvaranje u distribucijsko-logistički centar, hrvatska strana takvu orijentaciju problematizira s više stanovišta.

Nakon jučerašnjeg istupa čelnika MOL-ova Odjela za preradu i prodaju Ferenca Horvatha jasno je da MOL hrvatske rafinerije i Ininu rafinerijsku preradu promatra u sklopu operacija cjelokupne MOL Grupe na tom području. U tom smislu, Horvath kaže kako se MOL prilagođava višku rafinerijskih kapaciteta u Europi te poziva Inu da konsolidira rafinerijske kapacitete u Rijeci.

MOL je već preuredio rafineriju u talijanskoj Mantovi u logističko središte, a Ina bi umjesto dvije rafinerije, koje uzrokuju gubitke trebala konsolidirati kapacitete u jednoj od njih, kazao je Horvath na Reutersovom summitu o ulaganjima u istočnoj Europi.

Horvath kaže da su Inine rafinerije vjerojatno najmanje i najmanje konkurentne u Europi, a riječka rafinerija ima puno bolje šanse biti konkurentna na tržištu od sisačke. Zaključuje stoga kako ne postoji ekonomsko opravdanje ni okruženje u kojem bi Sisak mogao konkurentno nastaviti s rafinerijskim poslovanjem.

Uz brojne negativne socio-ekonomske i političke implikacije eventualnog zatvaranja sisačke rafinerije koje sigurno ima na umu, hrvatska strana upozorava na neispunjenu MOL-ovu obvezu ulaganja u rafinerije te na formalne, zakonske propuste u dizajnu Inina korporativnog upravljanja, zbog čega smatra da se važne odluke ne smiju donositi dok se oni ne isprave.

Kako se moglo iščitati iz neslužbenih informacija koje su procurile u javnost, za hrvatsku stranu sporan je sam način donošenja odluka u Ininim poslovodnim tijelima, jer nije usklađen s hrvatskim zakonodavstvom.

U javnosti se uoči sjednice NO-a pojavilo i pismo hrvatskog trojca u Upravi Ine, kojim upozoravaju Nadzorni odbor da poslovanje kompanije nije u skladu sa zakonom. Sporno im je to što su ovlasti Uprave prebačene na izvršne direktore pa su na sjednici Uprave 28. kolovoza službeno zatražili ukidanje funkcije izvršnih direktora, Odbora izvršnih direktora i prestanak važenja Poslovnika o radu izvršnih direktora, a sve zbog usklađivanja rada sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Inin sektor korporativnih komunikacija takve je tvrdnje opovrgnuo, a reagirao je i MOL istupom potpredsjednika za korporativne komunikacije Dominica Köfnera, koji ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka proziva za politički pritisak na neke članove Inine Uprave, kako bi spriječili radnje koje su u najboljem komercijalnom interesu kompanije.

Oko dvije tisuće zaposlenika Rafinerije nafte i sisačkih građana prosvjedovalo je u srijedu u Sisku protiv zatvaranja rafinerije. "Ne gašenju Rafinerije; ne njenom pretvaranju u mađarsko skladište; ne franšizi u maloprodaji i ne otpuštanju radnika", čulo se u nekoliko navrata s govornice.

Premijer Zoran Milanović rekao je u srijedu da će učiniti sve da Hrvatska modernizira rafinerijski kapacitet. "Učinit ćemo sve da Hrvatska razvije vrhunski rafinerijski kapacitet koji trenutno nemamo ni u Rijeci ni u Sisku i to je početak i pravac naše politike", rekao je Milanović.

Predsjednik RH Ivo Josipović, pak, poručio je da je protiv ukidanja sisačke rafinerije, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

"Ina je naša strateška kompanija. Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u Ini stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", naglasio je. Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

Vrdoljak se u srijedu sastao s hrvatskim predstavnicima NO-a i Uprave Ine, a iz Ministarstva je ocijenjeno kako je potpuno logično da se predstavnici države kao drugog najvećeg vlasnika strateške energetske tvrtke u Hrvatskoj, pred važne odluke nalaze s predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora.

Država, koja nije bila zadovoljan dosadašnjim prijedlozima Inine uprave o budućnosti rafinerija, do sada je putem svojih predstavnika u Upravi uspješno izbjegavala donošenje teške odluke o sudbini rafinerija. Tako su tri hrvatska predstavnika napustila prošlu sjednicu Uprave, onemogućivši kvorum za donošenje odluka.

Vrdoljak je sinoć u razgovoru za Novu TV jasno je dao do znanja da će se Vlada boriti svim sredstvima da do gašenja rafinerije ne dođe. "Nije teško vidjeti da MOL želi pretvoriti Inu u mrežu benzinskih pumpi, bez industrije, bez proizvodnje nafte i plina, bez fakulteta koji rade za tu industriju i sve druge benefite. Njihov interes je taj da Ina završi kao mreža benzinskih pumpi, naš je interes taj da zaštitimo i strateške Inine i nacionalne interese i njene zaposlenike, i da u Hrvatskoj postoji industrijska proizvodnja. Uz taj mali prostor ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo Inu", zaključio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:17