VIRUSNI MENINGITIS

Nadan Vidošević već je nekoliko dana na zaraznom odjelu splitskog KBC-a. Ima upalu mozga

 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Nadan Vidošević ima virusni meningitis i već se nekoliko dana liječi na Odjelu za zarazne bolesti KBC-a Split. Premda u bolnici nisu željeli govoriti o trenutačnom zdravstvenom stanju predsjednika HGK, potvrdili su nam da je Vidošević posljednjih pet dana njihov pacijent. I njegovi su nam prijatelji potvrdili da je na bolničkom liječenju te dodali da se dobro oporavlja.

U bolnici je završio nakon što je nekoliko dana imao povišenu temperaturu i jaku glavobolju, koja nije prestajala uzimanjem uobičajenih lijekova.

Pokušaj ambulantnog liječenja nije uspio pa je na prijedlog liječnika morao na bolničko liječenje koje je obavezno u težim slučajevima ove virusne bolesti. Premda je virusni meningitis lakši od bakterijskog i rijetko ostavlja posljedice, ipak je i kod te vrste ugrožena moždana ovojnica. Ponekad ne može sve završiti samoizlječenjem, što pokazuje i Vidoševićev slučaj.

Riječ je o bolesti koja je češća ljeti kad se enterovirusi lakše šire, osobito vodom. No, izvor zaraze može biti i nešto drugo, primjerice školjke. Potencijalna opasnost su bazeni i šoderice, ali i morske uvale u kojima se voda teže izmjenjuje.

Bolesnici uz jaku glavobolju mogu imati i upalu grla te ukočen vrat, a mogu i povraćati. Osobito su osjetljivi na svjetlo. U liječenju virusnog meningitisa ne pomažu antibiotici, nego se simptomi liječe nekim dugim lijekovima. Na sreću, sve žrtve ovog čestog ljetnog virusa dobro se oporave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:19