KAD SAM BIO NADAN LOVAC

Nadan Vidošević ubio medvjeda bez šape na Bjelolasici: To će ga koštati 77 tisuća kn!

Medvjed je bio bez prednje desne šape, što znači da je već prije bio nastrijeljen ili je naišao na zaostalu minu.
 Mario Pušić/CROPIX

Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i Uprave “Kraša”, postao je i trofejni lovac: nedavno je, kako piše lovački mjesečnik “Dobra kob”, odstrijelio šampionskog medvjeda u lovištu Hrvatskih šuma na Bjelolasici, koji je prema vrijednosnoj ljestvici ocijenjen s 360 CIC točaka. Što je, lovačkim rječnikom rečeno - čisto zlato!

Ipak, Vidoševićev smeđi medvjed bio je bez prednje desne šape, što znači da je već prije bio nastrijeljen ili je naišao na minu zaostalu iz rata, piše Slobodna Dalmacija .

Iz izvora bliskih Hrvatskom lovačkom savezu doznalo se da je Vidošević lovac već punih deset godina, no šef HGK očito se time ne želi hvaliti. Gotovo je nemoguće doći do detaljnijih podataka ili fotografija, no Nadan lovac imao je još uspjeha. Nedavno je tako u lovištu “Jelen” na Ravnoj gori odstrijelio manjeg medvjeda čije je krzno ocijenjeno sa 180 CIC točaka, a to se drži vrlo skromnim trofejom, što stoji oko 14.000 kuna.

Prema cjeniku lovišta Hrvatskih šuma, medvjeda ocijenjenog s 360 CIC-a, što je vrlo visoko, Vidošević je trebao platiti ravno 76.910 kuna , osim u slučaju da je zbog tjelesnog oštećenja ulov bio darovan, što bi opet bilo neobično jer je riječ o poduzeću u državnom vlasništvu.

Dario Majnarić iz Uprave državne tvrtke “Hrvatske šume” zadužen za to područje rezolutno je odbio govoriti je li i koliko je plaćen medo šampion.

- Nemojte me gnjaviti, podatke o svojim klijentima ne objavljujemo. Nije u duhu naše tvrtke, zovite u Zagreb - nije htio govoriti Majnarić iz delničke uprave.

Bjelolasica je inače visokoplaninsko lovište u srednjem dijelu Gorskoga kotara s najvećim brojem medvjeda u Hrvatskoj. Upravo je u tom lovištu stečeno najviše rangirano hrvatsko krzno medvjeda od 490,05 CIC-a, a onuda tumara i ostala divljač: jeleni, srne, divlje svinje, divokoze, risovi, vukovi, tetrijebi gluhani...

Nije ni čudo što ondje navraća predsjednik Vidošević, jer nije daleko od njegova imanja u Hlevcima pokraj Skrada u Gorskom kotaru. Vidoševićevi romantični šumski dvori u Gorskom kotaru uz vikendicu imaju skijalište, teniski teren, konjušnicu i umjetno jezero te, prema nekim procjenama, vrijede oko 10 milijuna kuna. Do obližnjeg seoceta Hlevci nema asfaltne ceste, pa tako ni do imanja, kompleks je spojen na električnu energiju, ali vodom se opskrbljuje iz gustirne.

- Kupovao sam za bagatelu tamo gdje nitko drugi nije htio kupovati - kazivao je u predsjedničkoj kampanji Vidošević, a u Gorskom kotaru i Jastrebarskom ima ukupno 70 tisuća kvadrata.

Originalni članak pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:33