SUSREO I ČEKUA

Načelnik Glavnog stožera u službenom posjetu Kosovu: Hrvatska će pomagati u edukaciji i obuci

 OSRH

General Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u službenom je posjetu Kosovu gdje se susreo sa ministrom Kosovskih sigurnosnih snaga g. Agimom Čekuom i zapovjednikom Kosovskih sigurnosnih snaga general pukovnikom Kadrijem Kastratijem. Hrvatska vojna delegacija posjetit će i zapovjedništvo KFOR-a i hrvatske vojnike raspoređene u tamošnjoj međunarodnoj misiji .

Posjetu Kosovu u Oružanim snagama dan je iznimno visok značaj. U pratnji načelnika Glavnog stožera su tri generala i dva zapovjednika grana - zapovjednik Kopnene vojske general Dragutin Repince, zapovjednik Ratnog zrakoplovstva general Dražen Šćuri te zapovjednik Zapovjedno operativnog centra general Vlado Šindler. To je prvi službeni posjet generala Lovrića Kosovu kao načelnika Glavnog stožera.

Na sastancima su razmatrane mogućnosti suradnje između Hrvatske vojske i Kosovskih sigurnosnih snaga, prije svega u području edukacije i obuke. Također se razmatra i moguća pomoć Hrvatske vojske kosovskim snagama u standardizaciji. Prema neslužbenim informacijama razgovrano je o mogučnosti da se u budućnosti kosovski dočasnici i časnici školuju na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu. Preduvjet za ostvarenje suradnje je potpisivanje tehničkog sporazuma između MORH-a i kosovskog ministarstva obrane.

Važan dio posjete Kosovu su i susreti zpovjednika Oružanih snaga sa zapovjednicima KFOR-a . Hrvatska vojska u misiji na Kosovu ima 21 pripadnika Ratnog zrakoplovstva te dva trasnsportna helikoptera Mi 117Sh.

OSRH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:43