ZA MUP BIVŠI PREMIJER VIP OSOBA I. KATEGORIJE

Na Sanaderovo osiguranje od srpnja potrošeno 6 mil. kn

Tjelesni čuvari ušli su sa Sanaderom u nedjelju sjedište HDZ-a na temelju ovlasti
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Tjelesni čuvari Ive Sanadera iz Uprave za posebne poslove sigurnosti provodili su mjere neposredne tjelesne zaštite Ive Sanadera kada su ulazili s njim u nedjelju u sjedište HDZ-a te na način kako su to činili i prije. O provođenju mjera zaštite očitovali su se na uobičajen način i nisu tražena očitovanja s obzirom na to da nije bilo nikakvih postupanja o kojima bi se posebno morali očitovati.

Tvrdi to Ivan Meštrović, pomoćnik Dubravka Novaka, tajnika Kabineta ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Iako se spekuliralo da će od srijede bivši premijer Ivo Sanader biti bez tjelesne zaštite, službenog vozača i BMW-a, to se ipak nije dogodilo. Naime, prema Uredbi o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja mjere osiguranja i zaštite za štićene osobe I. kategorije, u koju pripada i bivši premijer nakon odlaska s dužnosti, provode se najmanje šest mjeseci od prestanka obnašanja dužnosti.

Prema grubim izračunima, troškovi zaštite Ive Sanadera od prestanka obnašanja dužnosti iznose oko šest milijuna kuna, od čega oko 540.000 kuna otpada na tjelesne čuvare, a ostalo su troškovi goriva i održavanja vozila.

Tajnik MUP-a Dubravko Novak izjavio je kako je u tijeku izrada sigurnosne prosudbe za bivšeg premijera Ivu Sanadera, nakon čega će Vlada, tj. premijerka Jadranka Kosor, odlučiti ima li potrebe za daljnjom zaštitom bivšeg premijera te, ako ima, je li nužna ista razina zaštite ili će se ona modificirati. Uprava za posebne poslove sigurnosti ne donosi tu procjenu, nego je donosi SOA, čiji je ravnatelj do imenovanja ministrom unutarnjih poslova bio Tomislav Karamarko.

Neki dužnosnici, primjerice Vladimir Šeks, iako ne pripadaju u I. kategoriju štićenih osoba, i dalje imaju visoku razinu zaštite, i to na temelju sigurnosne prosudbe, a neki oblik zaštite imaju i dužnosnici MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:21