NESLOGA U HDZ-U

NA PRVI POGLED OBIČNE NOVOGODIŠNJE ČESTITKE, U REALNOSTI NAJAVA KONAČNOG OBRAČUNA U HDZ-u Je li se Brkić prepoznao u poruci Andreja Plenkovića?

Premijer je obećao jačanje osjećaja pravednosti u društvu, a Brkić je par sati poslije poručio kako se ni od koga ne da natkriliti u ljubavi prema svom narodu
 Damjan Tadić / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković, baš kao i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić građanima su uputili novogodišnje čestitke - Plenković preko Vladina Ureda za informiranje, Brkić preko Facebooka. I jedan i drugi građanima su zaželjeli sretnu, uspješnu, ali i - pravedniju 2019. godinu.

“U godini pred nama posebnu pažnju posvetit ćemo jačanju povjerenja građana u neovisnost i učinkovitost institucija. Na taj način osnažit ćemo osjećaj pravednosti i optimizma u društvu”, poručio je, među ostalim, premijer u novogodišnjoj čestitki objavljenoj poslijepodne 31. prosinca.

Afera SMS

Par sati poslije, u zadnjim satima Stare godine, za pravednijom Hrvatskom zavapio je i njegov zamjenik u HDZ-u Milijan Brkić. “I danas na Silvestrovo prisjetio sam se riječi blaženoga Alojzija Stepinca, koje su jednako aktualne: Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti”, napisao je je Brkić u svojoj novogodišnjoj čestitki.

Pošto je Brkić svoju čestitku objavio brzo nakon Plenkovićeve, postavlja se pitanje je li zamjenik predsjednika HDZ-a tom čestitkom ujedno odgovorio svom stranačkom šefu na dio premijerove poruke u kojoj građanima obećava da će osnažiti osjećaj pravednosti u društvu i vratiti njihovo povjerenje u neovisnost i učinkovotost institucija, odnosno je li Brkić “pročitao” da je taj dio poruke upućen njemu.

Nedavno je Milijan Brkić - čije je politički utjecaj unutar stranke poprilično oslabio, posebno nakon izbijanja afere SMS - svom suradniku, čije je neslužbene izjave nedavno prenio Jutarnji list, poručio da se ratnici nikada ne predaju, odgovorajući na pitanje bi li se povukao sa svoje stranačke funkcije kada bi to zbog afere SMS zatražio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Uostalom, afera SMS, koja se povezuje s Milijanom Brkićem i zbog koje je nedavno u svojstvu svjedoka ispitan pred Uskokovim istražiteljima, ne bi se ni dogodila da su državne institucije “neovisne i učinkovite”. Afera SMS izbila je jer su se dijelovi državnih institucija “pokvarili”, jer je netko odavanjem povlaštenih informacija minirao istrage policije i tužitelja.

Sve vojske svijeta

Drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić jučer nam nije odgovorio na pitanje je li njegova čestitka reakcija na dio Plenkovićeve. Ali ovo ne bi bio prvi put da Brkić preko Facebooka razmjenjuje poruke s vrhom HDZ-a i svojim stranačkim šefom Plenkovićem.

Upravo je taj kanal komunikacije odlučio iskoristiti kako bi 29. rujna komentirao aferu SMS i uhićenje svog suborca, prijatelja i kuma Blaža Curića.

I tada je citirao Alojzija Stepinca, aludiravši pritom da mu vrh vlasti politički pakira.

“Oni mogu imati na raspolaganju sve vojske ovoga svijeta, mogu posjedovati sva materijalna sredstva, mogu imati sav tisak, sve radiopostaje i sva kina. Jednu stvar ipak ne mogu posjedovati - da ovladaju srcima i dušama ljudi”, poručio je tada Milijan Brkić preko Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:18