INTERPELACIJA

NA POMOLU NOVI SUKOB U SABORU: SDP-ov zahtjev Vladi da zaštiti franak privući će i dio vlasti?

 Damjan Tadić / EPH

SDP je izašao iz balona u kojem se već dva mjeseca bave pretežno unutarstranačkim izborima i okrenuo se ulozi oporbe - u saborsku je proceduru uputio interpelaciju o radu Vlade kojom Banske dvore želi prisiliti da pokušaju spriječiti tužbe banaka pred međunarodnom arbitražom u Washingtonu zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima.

- Postupci arbitraže koje banke pokreću pred međunarodnim sudištima u skladu sa starim ugovorima danas su, po svemu što znamo, po stajalištima Europskog suda pravde u Luxembourgu i Europske komisije ništavni - rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji tvrdi da predlažu aktivne mjere za pomoć Vladi budući da Banski dvori ne rade ništa po tom pitanju tužbi.

Početak sudske bitke

Ako bi prošao prijedlog SDP-a, što je malo vjerojatno, Sabor bi obvezao Vladu da istakne prigovor na nadležnost Arbitražnog suda u Washingtonu za postupke koje su banke pokrenule ili se spremaju pokrenuti nezadovoljne rješenjem bivše Vlade za zadužene u švicarskim francima.

Osim toga, interpelacijom SDP želi natjerati Vladu da raskine sve dvostrane ugovore o uzajamnoj zaštiti ulaganja između Hrvatske i država članica EU, ali i da Sabor još jednom potvrdi da stoji iza rješenja o konverziji kredita koje je jednoglasno usvojio prošli saziv.

- Neke su banke već pokrenule međunarodnu arbitražu, a naša Vlada ništa ne poduzima. Želimo ih na to prisiliti zaključcima koje smo predložili u interpelaciji - kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a, koji tvrdi da svrha interpelacije ovoga puta nije izglasavanje nepovjerenja Vladi. Bez obzira na to, SDP-u treba 76 glasova ako želi da njegova interpelacija prođe i da Vlada postupa po predloženim zaključcima.

Vlada se o njoj mora očitovati u roku od osam dana, a ne uspije li ju SDP usvojiti, novu priliku oko istog pitanja imat će tek za tri mjeseca. Lijevi blok, podsjetimo, ima 56 ruku. Ako ga podrže svi manjinci i HDSSB, nedostaje mu još deset ruku. U SDP-u tvrde da nisu razgovarali ni s Mostom ni s pojedincima iz HDZ-a za koje je poznato da su najveći kritičari banaka, poput Ivana Lovrinovića i Gorana Marića, i koji bi možda mogli dati glas za SDP-ov prijedlog.

HDZ-ov odgovor

- Zadnji su koji imaju obraz govoriti o radu Vlade. Skoro su upropastili Hrvatsku. Rezultat njihova ‘rada’ je 100 milijardi kuna novoga duga, 100 tisuća ugašenih radnih mjesta i 100 tisuća iseljenih iz Hrvatske - komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko SDP-ov prijedlog, čime je jasno dao do znanja njegova stranka neće podržati ništa što dolazi iz Milanovićeve stranke. U HDZ-u, neslužbeno doznajemo, smatraju da predloženom interpelacijom SDP, ustvari, želi stvoriti alibi za štetu koja će uslijediti za Hrvatsku zbog lošeg zakona o konverziji kredita.

- Sigurno će banke tužiti i dobiti te tužbe, a to znači veliku štetu za proračun, odnosno sve građane. Ovom interpelacijom žele reći: nije kriva SDP-ova Vlada koja je napisala takav zakon, nego HDZ-ova koja nije spriječila tužbe - kaže izvor iz HDZ-a. Dobiju li banke tužbu, to bi državu moglo koštati oko 8 mlrd. kuna, na koliko je procijenjena šteta banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:01