PRIJEDLOG GONG-a

Na idućim izborima konačno ćemo birati ljude, a ne stranke?

Taj izborni model sviđa se Zoranu Milanoviću i HNS-ovcu Radošu
 Ante Čizmić / CROPIX

GONG, jedna od najpoznatijih organizacija civilnog društva, uskoro će izići u javnost s prijedlogom reforme izbornog zakonodavstva. Dva su najvažnija zahtjeva: smanjenje broja izbornih jedinica sa sadašnjih deset na pet ili šest te uvođenje preferencijalnog glasanja. Tim bi promjenama, drže u GONG-u, smanjili sadašnje nelogičnosti kao to da su u istoj izbornoj jedinici zagrebački Jarun i Bakar u Hrvatskom primorju, ali i omogućili da građani u većoj mjeri mogu direktno birati svoje predstavnike.

Zasad je preferencijalno glasanje uvedeno isključivo na izborima za Europski parlament, a stopa prolaza iznosi deset posto. U GONG-u smatraju kako bi se u svakoj izbornoj jedinici trebao omogućiti da barem jedan zastupnik bude izabran preferencijalnim načinom, dakle tako što će birači zaokružiti njegovo ime.

Dio koalicije je za

Istu je ideju ovih dana iznio HNS-ov saborski zastupnik i bivši ministar obrane Jozo Radoš. - Preferencijalni glasovi su zanimljivi i svakako malo dinamiziraju postupak izbora. Možda bi trebalo razmisliti da se ta praksa uvede i u naše nacionalne izbore - sugerirao je Radoš u intervjuu jednom tjedniku.

I premijer Zoran Milanović u božićnom je intervjuu s korisnicima Twittera uvođenje preferencijalnog biranja zastupnika također ocijenio kao zanimljivu ideju. Očito je kako i dio vladajuće koalicije zagovara promjenu izbornog sustava.

Europski izbori

Pobornici uvođenja preferencijalnog glasanja kao argument navode prošlogodišnje europske izbore na kojima su najviše glasova osvojili HDZ-HSP AS-BUZ 32,86 posto, zatim SDP-HNS-HSU 32,07 posto, a Laburisti 5,77 posto. Važnije je to što se vidjelo koga podržavaju birači pa je za Ružu Tomašić glasalo 64.780 ili 26,4 posto, dok je SDP-ovac Tonino Picula dobio 120 tisuća glasova, a Ivan Jakovčić 15.000, iako nije prošao jer je njegova stranačka lista bila slaba. Podatak kako je približno polovica birača glasala za preferencijalne liste pokazao je da mnogi žele individualizaciju izbora kako bi svoj glas mogli dati konkretnom političaru, a ne isključivo stranačkoj listi.

Izvor blizak vrhu Vlade potvrdio je da se o tom pitanju čeka odluka Zorana Milanovića. Zasad predsjednik Vlade nije predložio zakonske promjene, a izgleda da se dio njegovih suradnika nada kako i neće. Ionako istječe vrijeme jer bi se promjene morale obaviti godinu dana prije parlamentarnih izbora, dakle najkasnije u studenome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:38