U DEŽELI SU BILI BRŽI

Na hrvatske autoceste uskoro stižu 'nevidljivi radari'? Slovenci uveli kazne i do 1200 eura!

Dugopolje, 170810.Prometni policajci Kristian Perisic (lijevo) i Tonci Pivic iz postaje Prometne policije Split svakodnevno nadziru promet na autoputu A1 od Dugopolja do Sibenika.Nadzor vrse pomocu vrlo brzog BMW automobila kojim presrecu vozace koji voze prebrzo pri cemu ih snimaju kamerom i naplacuju kaznu od 500 do nekoliko tisuca kuna ovisno o brzini.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 CROPIX

Slovenska policija i DARS - državna tvrtka za upravljanje autocestama odlučili su stati nakraj neodgovornim vozačima i na metalne odbojnike na autocestama ugraditi “nevidljive” radare za mjerenje brzine, piše Slobodna Dalmacija.

Takav oblik nadzora prometa, kakav se već koristi na 28 lokacija u Austriji, u početnoj fazi će se provoditi u zonama nekadašnjih naplatnih kućica koje danas služe kao postaje za videokontrolu vinjeta, a prvi uređaji bit će ugrađeni na ulaznim i izlaznim trakovima postaje Torovo smještene na prometnici Ljubljana-Kranj.

Usporedno s tim, u prilaznim i izlaznim zonama nadzornih postaja, na udaljenosti do 250 metara od samih kućica, bit će ograničena brzina vožnje na 40 kilometara na sat i postavljeni znakovi upozorenja. Kazne za nepoštovanje propisa vrlo su rigorozne, čak i do 1200 eura.

Prometni stručnjak dr. Željko Marušić smatra kako bi slične uređaje trebalo postaviti i na hrvatske autoceste, jer našim vozačima nedostaje prometne kulture, posebice kod prilaženja naplatnim postajama.

- To su vrlo opasne zone, a vozači se znaju zalijetati prevelikom brzinom i potom naglo kočiti pred naplatnim postajama, te time riskiraju sigurnost svih sudionika u prometu. Prema mojim spoznajama, o postavljanju “nevidljivih” radara se razmišlja i na našim autocestama – izjavio je dr. Marušić za Slobodnu. Cijeli lanak pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:43