THE ECONOMIST

'Na europskom ste dnu idućečetiri godine'

 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB Hrvatska je među 15 zemalja svijeta s najsporijim gospodarskim rastom iduće godine, a mogla bi ostati jedna od najslabijih europskih ekonomija sve do kraja 2019. Na europskom dnu bit će iduće četiri godine ne provede li strukturne reforme, upozorava omiljeni časopis hrvatskog premijera, britanski The Economist.

Za iduću godinu taj nam tjednik prognozira gospodarski rast od 0,5 posto, a na njihovu grafu najsporijih gospodarstava u svijetu, koju predvode Portugal i Srbija s jedan posto rasta u 2015., zauzeli smo šesto mjesto, piše Slobodna Dalmacija .

The Economist nas ove godine ne miluje, primjerice, u travnju su klimu za ulaganje u Hrvatskoj ocijenili nepovoljnom, na što je Zoran Milanović rekao da su to njegove omiljene novine, ali svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu. Ukazao je tada da su pogriješili kad su prije 12 godine prognozirali negativan trend njemačke industrije i dodao da će pogriješiti i u slučaju Hrvatske.

Nekoliko mjeseci kasnije, u tekstu naslovljenom “Bolesna Hrvatska. Veliki nered”, britanski časopis piše o gospodarskoj stagnaciji nove članice EU-a čiji se oporavak ne nazire. Kako su tada naveli, premda je iznimno popularna turistička destinacija, Hrvatska nije dobro, a od ratnih devedesetih ni jedna Vlada nije uspjela riješiti problem goleme birokracije i javnog sektora te prevelikog broja jedinica lokalne samouprave.

“Kad je Vlada Zorana Milanovića preuzimala vlast u prosincu 2011. godine, obećavali su bolne, ali nužne reforme. Otad je malo toga poduzeto. Ulazak Hrvatske u EU prije godinu dana, iako se tome nadalo, nije bio odskočna daska, djelomično zato što reforme koje Hrvatska treba provesti nisu bile na listi uvjeta za članstvo u EU-u”, pisao je ljetos The Economist.

Malo kasnije, u kolovozu, konstatirali su da će Hrvatska šestu godinu zaredom ostati u krizi, pa se rejting Vlade topi kao maslac na kolovoskom suncu, podsjeća Slobodna Dalmacija .

Sada su nam ipak prognozirali rast za iduću godinu koji je u skladu s očekivanjima nekih domaćih ekonomista i institucija. Na sreću, prognozirali su nam rast, budući da ove godine nisu podbacili u prognozama. Na žalost, nakon te dobre, slijedi loša vijest: ostat ćemo godinama na europskom dnu ne promijenimo li se i ne provedemo li reforme.

Premijeru sigurno nije lako čitati omiljene novine koje Hrvatsku svrstavaju među puževe i tješiti se pritom da su prognoze mogle biti i lošije. Mogli su nam za iduću godinu – koja je, uzgred budi rečeno, i predizborna – prognozirati sedmu godinu pada.

Raste Srbija, pada Ukrajina

Vodeći među najsporijim ekonomijama su Portugal i Srbija, kojima će dogodine BDP rasti jedan posto.

Slijede ih Nizozemska, Cipar, Francuska, koja će rasti 0,75 posto, Hrvatska i Bermuda s 0,5 posto rasta BDP-a, Italija s 0,25 posto rasta i Barbados s oko 0,1 posto rasta.

Te zemlje s plusevima slijede gubitnice, pa se s padom BDP-a od 0,5 posto nižu Rusija, Venezuela i Portoriko, a najlošiji su Ukrajina i Ekvatorijalna Gvineja, kojoj The Economist prognozira oko 2,2 posto pada BDP-a u idućoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:45