AFERA DAJLA

Mutno poslovanje pod zvonikom: DORH pregledava knjige porečko-pulske biskupije!

 Goran Mehkek / Cropix

Prema informacijama iz izvora bliskima istražnim organima, idući se tjedan nastavlja istraga Državnog odvjetništva RH i USKOK-a koji temeljito istražuje način kojim je Biskupija porečko i pulska prodavala (i preprodavala, navodno) vrijednu imovinu bivše benediktinske opatije u Dajli . Posebni su interes istražitelja bivši kancelar biskupije Lino Zohil, zagrebački odvjetnik Branko Škarica i direktor tvrtke Makro 5 iz Buja, stanoviti Anderluh, kojeg pak istražuje DORH iz Bjelovara, piše Tportal .

Kako je već bilo objavljivano, biskupija je osnovala tvrtku Golf Istra s temeljnim kapitalom od 22 milijuna kuna, a u njega je unesena imovina odnosno nekretnine župe Dajla. Posao je to koji je obavio tadašnji kancelar i ekonom biskupije, a danas župnik u Vrsaru, Lino Zohil, inače bivši financijski mešetar Hrvatske biskupske konferencije koji je iz HBK morao otići nakon sukoba s kardinalom Josipom Bozanićem.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odgovorilo je na prošlog tjedna zaprimljenu notu Državnog tajništva Svete Stolice koja se odnosila na vraćanje dijelova župe Dajla Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz tog ministarstva.

- U noti su pojašnjeni pravni aspekti rješenja Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 9. kolovoza 2011. godine kojim se utvrđuje ništavost donesenih rješenja Ureda za imovinsko pravne odnose Istarske županije u Bujama, a kojima su župi Dajla dani u vlasništvo poljoprivredna zemljišta te neizgrađena građevinska zemljišta u katastarskim općinama Brtonigla i Novigrad, odnosno kojima je utvrđeno pravo na naknadu župi Dajla - stoji u priopćenju koje je predano Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa je ništavnim proglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla dano zemljište na podrčju Benediktinskog samostana Dajla, a na mjesto vlasnika uknjižena je Republika Hrvatska. Ta je odluka izazvala osudu iz crkvenih krugova, koji smatraju kako bi Dajla trebala biti njima predana u vlasništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:41