TAJNI VOZNI PARK

MUP-ov sportski Porsche, vrijedan milijun kuna, vozio je Milijan Brkić Vaso

Nakon što je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, izjavio da je u voznom parku MUP-a zaveden i sportski Porsche, otkriveno je da je jedan od korisnika toga automobila bio Milijan Brkić, donedavni zamjenik ravnatelja policije.

No, osim Brkića, sada saborskog zastupnika HDZ-a, taj automobil koristili su i neki drugi visoki dužnosnici Ravnateljstva. Ono što je posebno izazvalo revolt kod operativnog sastava policije bilo je nedavno “rekviriranje” tri BMW-a Mobilnoj jedinici policije tzv. Kobrama i povlačenje tih automobila u Ravnateljstvo policije kojim su se također koristili visoki dužnosnici MUP-a i Ravnateljstva policije.

Sportski Porsche, kojeg je zavolio Brkić, inače povjerljivi Karamarkov kadar i bivši tajni agent, bio je nekoliko mjeseci na probi. Nakon toga, vraćen je leasing kući jer je zaključeno da takav sportski i skupi automobil (cijena najjeftinijeg je između 115 i 120 tisuća eura) nije potreban policiji. Prema nekim neslužbenim informacijama, dužnosnicima MUP-a na raspolaganju je bio i terenac Cayenne (vrijedan 80.000 eura) u kojem je, netko od rukovoditelja, imao i prometnu nesreću.

Vole kožu i luksuz

Potvrđeno je također da su i neki načelnici u MUP-u i Ravnateljstvu policije imali na korištenju istodobno dva službena automobila visoke klase, terenski VW Touareg (cijena 60.000 eura) i Audi A6 (50.000 eura). Operativni sastav policije, pak, bilježi kronični nedostatak vozila za izvršenje zadaća.

Koliko je bio izražen taj poriv za luksuzom vrha ministarstva, upalo je u oči i jednoj stranoj delegaciji koja je stigla na pregovore o pomoći MUP-u u opremanju tehničkim sredstvima. U pravilu, službena vozila koja su vidjeli strani gosti imala su i bogatu dodatnu opremu, znatno skuplju od standardne: kožna sjedala, dodatno zatamnjena stakla...

Još u vrijeme ministra Ivice Kirina u MUP-u je izbila afera jer su u sklopu CARDS-a, programa pomoći EU-a, donirani terenci Mitsubishi (cijena 66.000) za zadaće nadzora granice.

Vraćeni na granicu

Kako je tih dvadestak vozila bilo vrhunski opremljeno, neki od njih završili su kod visokih dužnosnika MUP-a i načelnika uprava. Vraćeni su na granicu kad je informacija o gradskim vožnjama policijskih šefova u skupim doniranim terencima iscurila u javnost.

Novi ministar Ranko Ostojić naslijedio je od Tomislava Karamarka crni službeni Audi A8 (cijena 90 tisuća eura). Ostojić je 23. prosinca, na dan preuzimanja dužnosti, Audi poslao na protuprislušni pregled. Dosad je bilo pravilo da svi ministri, osim limuzine, na raspolaganju imaju i terensko vozilo, a u hitnim slučajevima i prema potrebi, za prijevoz su koristili i helikoptere. Ministar Ostojić najavio je da će ukinuti praksu da onima kojima to nije nužno, službena vozila budu na raspolaganju 24 sata dnevno i da će napraviti preraspodjelu službenih vozila.

Škode Octavije

Slično kao i u MUP-u, praksa sa službenim vozilima je i u Središnjoj obavještajnoj agenciji. Tako ravnatelj SOA-e Josip Buljević na raspolaganju ima i luksuznu limuzinu Audi A8 (90 tisuća eura) i terenac, a njegovi zamjenici Audije A6 (50.000 eura) i terenska vozila. Ispod njih rangirani rukovoditelji ili čelnici Sektora voze Audi A4 (cijena 36.00 eura).

Najniže rangirani šefovi voze Passate (24.000 eura) i Golfove (19.000 eura), a u uporabi su i Škode Octavije (17.000 eura) i Superb (26.000 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41