SUMNJE U LOBI

MUP istražuje čak i vlastito poslovanje s Fimi-Medijom

Provjeravaju se svi ugovori koje je Ravnateljstvo policije sklopilo s Fimi-Medijom, kao i po čijem se nalogu s tom tvrtkom surađivalo
Zagreb, 020210.Radnicka ulica.Nevenka Jurak vlasnica Fimi Media dolazi na posao.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Istraga o poslovanje Fimi-Medije Nevenke Jurak postaje pomalo neobična. Kriminalistička policija, koja po nalogu USKOK-a provjerava poslovanje te tvrtke, kao i Porezna uprava došle su do vlastitih vrata. Kako nam je potvrđeno, provjeravaju se svi ugovori vezani uz sudjelovanje tvrtke Fimi-Media u provođenju Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

CO financirao program

MUP nam je potvrdio da je s tom tvrtkom poslovao i da je, osim zakupa medijskog prostora, Fimi-Mediji povjerena i produkcija promidžbenog materijala. Taj su program dijelom financirala i osiguravajuća društva, među ostalima i Croatia osiguranje. Istraživanje poslovanja Fimi-Medije s Ravnateljstvom policije i MUP-om, kako nam je neslužbeno rečeno, ne znači naravno da je bilo nezakonitosti u tom poslovanju.

Policija provjerava vlastite ugovore o poslovanju s Fimi-Medijom te tko je i po čijem nalogu dao nalog da se posluje u zakupu medijskog prostora i produkciji spotova i promidžbenog materijala s tvrtkom prijateljice bivšeg rizničara HDZ-a i ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića.

Navodno je to poslovanje počelo još 2007. godine. Nevenka Jurak ponovo je opovrgnula da je bilo što nezakonito u poslovanju njezine tvrtke te da su zadovoljstvo korisnika i preporuke bile glavne reference za dobivanje poslova, a ne to što je već više od 20 godina Barišićeva bliska prijateljica. Premijerka Jadranka Kosor je početkom prosinca prošle godine Fimi-Mediji obustavila poslove s javnim poduzećima i državnim institucijama.

Inkasiranih 40 milijuna

Samo u prošloj godini, kao što smo već pisali, ta je tvrtka od javnih poduzeća i državnih tvrtki inkasirala oko 40 milijuna kuna. Bivši premijer Ivo Sanader tvrdnje Damira Mihanovića, bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja, da je na sastanku u proljeće 2007. godine tražio da se posluje s Fimi-Medijom nazvao gnusnim lažima, a Mladen Barišić također je opovrgnuo bilo kakve veze s poslovima Fimi-Medije.

Upitne odluke

Mnoge od tih tvrtki imaju vlastite odjele marketinga, odjele promocije te one za odnose s javnošću pa je upitno zašto su poslovali preko posredničke agencije.

Taj dio policijske istrage vodi PNUSKOK, Policijski nacionalni USKOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:39