UGLEDNI GOST

Multimilijarder koji Trumpa obasipa novcem doputovao u Pulu na 90-metarskoj jahti

Sheldon Adelson je poznat kao jedan od najvećih donatora u kampanji Donalda Trumpa za mjesto američkog predsjednika
Jahta Queen Miri
 Goran Sebelic/Cropix

Jedan od Trumpovih najvećih donatora, američki multimilijarder Sheldon Adelson stigao je jučer poslijepodne u Pulu sa svojom luksuznom jahtom Queen Miri.

Ovaj 86-godišnji bogataš, prema posljednjem popisu Forbesa 28. najbogatiji čovjek na svijetu, doplovio je iz Dubrovnika na luksuznoj jahti dugačkoj 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina. Na jahti je s njime bilo 26 gostiju i troje tjelohranitelja, a da sve bude u najboljem redu pobrinulo se 38 članova posade. Inače, jahta Queen Miri nazvana je po njegovoj supruzi, a sagrađena je 2004. godine.

Luksuzno plovilo je od samog ulaska u luku plijenilo pozornost prolaznika, a boravak milijunaša u Puli nastavit će se za nekoliko dana. Koliko se zna, odmah je nakon dolaska odletio privatnim avionom, a u Pulu će se vratiti za dva dana. Čak su dva kombija stigla po prtljagu, jedno vozilo po ostatak prtljage i tjelohranitelje, a autobus po milijunaša i njegovo društvo. Adelson je viđen u invalidskim kolicima, ali je pokretan.

image
Jahta Queen Miri
Goran Sebelic/Cropix

Za to će vrijeme na brodu biti posada koja zbog epidemije mora biti na brodu. No, ništa im neće nedostajati, jer je po dolasku odmah stigla velika hladnjača iz Francuske koja je opremila luksuznu jahtu čiji tjedni najam košta nevjerojatnih 2,5 milijuna eura. Kako ne mogu izlaziti s broda, otpast će njihovi obilasci dobrih istarskih restorana.

Po povratku milijunaš će u Istri boraviti nekoliko dana i posjetit će vjerojatno Brijune. U planu je bio i Rovinj, ali je pitanje hoće li se jahta moći zbog epidemioloških mjera zaustaviti radi razgledavanja tog gradića. Naime, dio njegove pratnje doputovao je u Pulu prošli tjedan, i to 11 poslovnih ljudi. Nažalost, među njima su bile i dvije osobe koje su zaražene koronavirusom, pa su osoblje i njihovi kontakti izolirani u smještajnoj jedinici, gdje su i boravili. U međuvremenu su vraćeni u matičnu državu.

image
Jahta Queen Miri
Goran Sebelic/Cropix

Inače, Adelson je izdašno u više navrata donirao aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, odnosno Republikansku stranku, i to za izbore 2012., 2016. i 2018. Republikancima je donirao ukupno više stotina milijuna dolara - samo 2018. donirao je 113 milijuna. A Trumpu je 2016. donirao 25 milijuna i tako postao njegov najveći donator.

Bogatstvo je stekao u turizmu i biznisu s kockarnicama. Vlasnik je velike korporacija Las Vegas Sands sa sjedištem u Paradiseu u saveznoj državi Nevada. Ima nekoliko velikih resorata u SAD-u i Aziji, prije svega u Las Vegasu i Singapuru. Miks su odmarališta i kockarnica s kongresnim sadržajima i muzejima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 07:11