NEZADOVOLJNI PLAĆOM

MRTVOZORNICI U OSIJEKU ODBIJAJU POSAO Nijedan liječnik ne želi za 105 kuna utvrditi uzrok smrti

Liječnici mrtvozornički posao odrađuju samo tamo gdje su naknade visoke, inače na teren šalju medicinske sestre
 Emica Elvedji/CROPIX

Na području Osječko-baranjske županije u prošloj su godini izvan zdravstvenih ustanova obavljena 2172 mrtvozornička pregleda. Najviše u Osijeku. Njih 1136. No zanimljivo je to što su sve preglede na području Osijeka obavili medicinske sestre ili tehničari s potrebnom licencom. Ni jedno mrtvozorstvo nije obavio liječnik iako ih je čak 16 imenovano mrtvozornicima za Osijek i njegovo šire područje.

Osječki primjer nije usamljen. No postoje i primjeri dobre organizacije, gdje mrtvozornički posao liječnici ne odbijaju. Predsjednik povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore dr. Senad Muslić kaže da nejednakost u organizaciji i plaćanju rada mrtvozornika proizlazi iz činjenice da djelatnost nije organizirana na državnoj razini, već sve ovisi o lokalnoj zajednici, odnosno županijama i gradovima.

Presudna naknada

- Tamo gdje se posao bolje plaća problema nema, a tamo gdje su ti iznosi mali teško se pronalaze oni koji žele biti dežurni 24 sata - kaže dr. Muslić. Primjerice, mrtvozorstvo se u Zagrebačkoj županiji plaća 300 kuna bruto, a gradovi taj iznos mogu povećati svojim sredstvima. - U takvim područjima nema problema s mrtvozorstvom - ističe Muslić, ali napominje da liječnici po svom ugovoru s HZZO-om nemaju obvezu obavljanja tog posla niti to Zavod plaća.

- Pokušavali smo s različitim zdravstvenim administracijama proteklih godina riješiti problem, ali bez uspjeha. Neko vrijeme nije bilo problema dok su liječnici živjeli u neznanju, odosno mislili da im je to zakonska obveza.

No kad su doznali da to i ne moraju prihvatiti, odbijenja su postala češća - napominje Muslić. Upravo to se dogodilo i u Osječko-baranjskoj županiji.

Sve obavile sestre

- Sve poslovo mrtvozorstva na osječkom području u prošloj su godini obavile medicinske sestre, odnosno tehničari. Liječnicima taj posao nije dovoljno atraktivan, odnosno uza sav posao koji imaju nitko od njih ne želi se prihvatiti i ovog dodatnog, ali iznimno važnog i odgovornog posla - rekao je dr. Nikola Kraljik, zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Liječnicima očito nije dovoljno primamljiva ni naknada za mrtvozorstvo, a koja iznosi 105 kuna po pregledu, te putni troškovi u iznosu od 2 kune po prijeđenom kilometru, ako je pregled izvan mjesta prebivališta, odnosno 20 kuna ako je u mjestu prebivališta mrtvozornika.

- Na žalost, liječnici za to, barem kada je riječ o osječkom području, nemaju prevelikog interesa iako su oni zapravo najrelevantniji za obavljanje ovog posla. To je iznimno odgovorna služba jer je jako važno utvrditi istinitost događaja, uzrok smrti. To je važno i zbog praćenja stope mortaliteta, odnosno uzroka smrti kako bi zdravstveni sustav raspolagao kvalitetnom informacijom o tome gdje i što treba popraviti, prevenirati, intervenirati... To ne znači da sestre i tehničari koji rade mrtvozornički posao to ne obavljaju kvalitetno. Dapače, gotovo da i nemamo pritužbi - istaknuo je dr. Kraljik.

Propali pregovori

Dodao je i da su o tom problemu razgovarali s predstavnicima Hrvatske liječničke komore, pri čemu je ZZJZ iznio stav da bi mrtvozorstvo trebali obavljati isključivo liječnici, kao što to uostalom liječnici čine u bolnicama kada neki pacijent premine bez ikakve naknade.

- Budući da liječnici nemaju obvezu to raditi, odgovor iz HLK bio je negativan - dodao je dr. Kraljik. Za razliku od Osijeka, u obližnjem Donjem Miholjcu sva 124 pregleda obavili su liječnici. Tamo je ukupno 10 mrtvozornika i svi su liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:44