SMJERNICE ZA PRORAČUN

Mrsić nakon prve sjednice GSV-a sa sindikatima: SPREMNI smo za štednju, ali i SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Prva sjednica GSV-a nakon formiranja nove Vlade prošla je u suglasju oko smjernica za izradu proračuna za 2012. godinu. Sindikati su podržali restrukturiranje javnog sektora. Premda to znači i otpuštanje radnika, sindikati šalju poruku da tome nikada neće dati zeleno svjetlo, ali neće ni čuvati neproduktivan višak radnih mjesta u javnom sektoru, javlja T-portal.

Predstavnik Vlade u GSV-u, ministar rada Mirando Mrsić izvijestio je javnost da su se svi članovi Vijeća usuglasili oko najvažnijih smjernica za izradu proračuna: 'Mjere koje smo izložili danas pokazuju da smo spremni za uštede, racionalizaciju, ali i smanjenje broja zaposlenika kao zadnju mjeru i u dogovoru sa socijalnim partnerima. Oni su podržali mjere, jasno uz određena razmimoilaženja, ali mislim da neće biti bitnih. Prvi nam je sljedeći socijalni dijalog na temu proračuna i pokazat ćemo da ćemo ispuniti obećano. Imamo podršku građana za promjene i želimo ih provesti u suglasju sa socijalnim partnerima, i hvala im na tome što su spremni za bitku za Hrvatsku.'

Predsjednik SSSH Mladen Novosel kazao je da 'generalno podupire predložene smjernice koje idu ka smanjenju proračuna', ali je bio oprezan u davanju podrške otpuštanju radnika, javlja T-portal.

Zamoljeni da konkretno kažu kakav je dogovor oko otpuštanja radnika iz javnog sektora (javne tvrtke i javna uprava), Mrsić je ponovio da su, kad se govori o restrukturiranju, dobili podršku sindikata da se ide u restrukturiranje, i to 'tako da krajnja mjera bude smanjenje zaposlenika, ali u dogovoru sa socijalnim partnerima i pravilima koja važe u ZOR-u, i to ako je neminovno'.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:05