UDAR NA MONOPOLISTE

Mršić HT-u, HEP-u, HC-u novim nametom uzeo 7 mil. kuna

Zbog njihove infrastrukture u gradskim rovovima imobilizirane su vrijedne koprivničke nekretnine, tumači gradonačelnik Mršić
Koprivnica, 270110.Zvonimir Mrsic gradonacelnik Koprivnice, Zeljko Djurdjina bivsi zamjenik predsjednika Uprave Podravke i Darko Marinac bivsi predsjednik Uprave Podravke kazneno prijavljeni zbog nezakonite prodaje podravkinog odmaralista u Pirovcu.Na fotografiji: gradonacelnik Koprivnice Zvonimir Mrsic na press konferenciji u gradskoj vijecnici. Foto: Nikola Wolf / Cropix
 Nikola Wolf / CROPIX

KOPRIVNICA - Za korištenje gradskih kanala u koji je položena brojna infrastruktura, vlasti u Koprivnici državnim i lokalnim monopolistima razrezale su čak sedam milijuna kuna poreza godišnje.

Pravo služnosti na javnim gradskim površinama, prema odluci grdonačelnika Zvonimira Mršića, morat će plaćati svi: HT , INA , HEP, Plinacro, čak i Hrvatske ceste. Nisu pošteđene ni gradske komunalne trvtke Komunalac i Koprivnica plin koje će plaćati oko 2,8 milijuna kuna.

- Cijena vode, kanalizacije i distribucije plina ostaje ista unatoč toj činjenici, a Komunalac će ove godine i s tim nametom poslovati pozitivno - ističe M. Hleb.

Hrvatske ceste (HC) morat će Koprivnici plaćati 1,8 milijuna kuna godišnje naknade jer dio Podravske magistrale D2 (južna gradska obilaznica), oko 4,9 kilometara, leži na 121.500 kvadrata gradskog zemljišta. Gradska uprava razrezala im je naknadu od 1,82 milijuna kuna godišnje.

Uvodeći takvu naknadu za pravo služnosti T-HT-u i HEP-u za položenu infrastrukturu u gradskim rovovima, gradonačelnik je istaknuo kako Grad želi odgovorno upravljati svojom imovinom. U Gradskoj upravi objasnili su kako su naknade za pravo služnosti logične s obzirom na to da je dio gradske imovine (zemljišta) time trajno zauzet te su se morali proglasiti i zaštitni pojasevi na kojima nije dopuštena nikakva gradnja. Time je, tumače u Gradu, imobilizirana vrlo vrijedna gradska imovina.

Osim HC-a, HT-a i HEP-a, korištenje gradskog zemljišta morat će plaćati i INA i Plinacro. HT Gradu godišnje mora plaćati oko milijun kuna te jednokratnu naknadu za protekle tri godine od tri milijuna kuna, a HEP će za položenu infrastrukturu godišnje plaćati oko 746.000 kuna.

Plinacro će za svoje plinovode u gradsku blagajnu uplaćivati 344.000 kuna godišnje, a INA oko 270.000 kuna.

Inače, HT je s Gradom Varaždinom već potpisao ugovor kojim je regulirano pravo služnosti te tvrtke nad DTK kanalima u tom gradu. Za njihovog korištenje HT Varaždinu plaća oko 750 tisuća kuna godišnje.

Koliko tko plaća:

Komunalac 1,87 mil. kuna

Hrvatske ceste 1,82 mil. kuna

HT 1 milijun kuna

Koprivnica plin 0,94 mil. kuna

HEP 0,75 mil. kuna

Plinacro 0,34 mil. kuna

INA 0,27 mil. kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:44