SVJEDOČI BIVŠI ŠEF HEP-a

Mravak: 'Ja sam osobno Barišiću nosio novac u HDZ, ali i u Carinu! Postupalo se po napucima Sanadera'

 Boris Kovačev / CROPIX

NOVO 9:50 - U jesen 2005. nazvao me Mladen Barišić i rekao mi da agažiram agenciju Fimi-media na promociji jednoga sastanka između čelnika HEP-a i poslovnih partnera. To sam prihvatio jer sam znao da je Barišić glavni rizničar stranke, prijatelj premijera, a prije mene na mom mjestu već je jedna osoba bila smijenjena. Njegova zahtjev sam shvatio kao nalog, ispričao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju u slučaju Fimi-media bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak koji je pozvan kao svjedok.

Mravak je, podsjetimo, tijekom istrage u ovome slučaju dobio tzv. oprosnicu, dakle garanciju da se protiv njega neće u ovome slučaju pokretati kazneni progon ukoliko u svojem iskazu iznese činjenice koje su bitne za ovaj postupak, a kojima i sebe inkriminira.

Mravak je ispričao da je do Barišićevog poziva 2005. godine HEP već radio samo neke manje poslove sa Fimi-mediom.

- U jesen 2007. ponovno me nazvao Barišić u stranku rekavši mi da su izbori u tijeku te da oni koštaju te da bi trebalo prikupiti oko 15 milijuna kuna donacija. Barišić je rekao da se treba uzeti tri posto od poslova koje je HEP uzeo te da se od mene očekuje da postupim prema napucima premijera. Ja sam ovu informaciju prenio direktoru 'HEP proizvodnje d.o. o.', naše tvrtke kćeri i do jeseni smo im prikupili jednu takvu donaciju kada je gospodin Čubelić donio 340.000 kuna provizije. Ja sam tada nazvao Barišića u stranku i tamo mu predao taj novac. Na taj način je realiziran još jedan posao te sam ja isti iznos ponovno odnio Barišiću ovoga puta u Carinu, rekao je Mravak koji se, pak, sastanka u Vladi 2007. gdje se Sanader obratio direktorima javnih poduzeća nije mogao sjetiti. Mravak je također dodao da ga je nakon što je HEP počeo intenzivnije raditi sa Fimi-mediom nazvao i glasnogovornik Vlade Ratko Maček koji je tražio da se radi sa marketinškom tvrtkom 'Premisa', no Mravak mu je odgovorio da se već radi sa Fimi- mediom i neka to dogovore na višoj razini. Dakle razini Sanader-Barišić-Maček.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Suđenje HDZ-u, njegovom nekadašnjem predsjedniku i premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju "Fimi media" trebalo bi se nastaviti svjedočenjem bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka.

On je jedan od prvih šefova javnih tvrtki koji je progovorio o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija.

Zbog toga je od tužiteljstva dobio i tzv. oprosnicu odnosno pisanu potvrdu da, u zamjenu za svjedočenje, neće biti optužen u ovom postupku. HDZ i njegove bivše čelnike tereti se da su državu oštetili za više od 70 milijuna kuna. Suđenje počinje u 9.30 sati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:48