MATIJA POSAVEC

Možda odlučim ostati župan iako je u Saboru veća plaća, a ne morate se ni pojavljivati na poslu

Nije tajna da je međimurskog župana vrbovao i šef Reformista Radimir Čačić, a nagađalo se i HDZ
Matija Posavec
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon što je više od mjesec dana bio vruća politička roba, Matija Posavec je odlučio: na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi Restart koalicije. Nije tajna da je međimurskog župana vrbovao i šef Reformista Radimir Čačić, a nagađalo se i HDZ. Jer, uvriježeno je mišljenje, tko "dobije" Posavca, dobiva i veliki utjecaj na cijelom sjeveru Hrvatske.

Zašto je Posavec nakon dugo vaganja Bernardića prepostavio Čačiću?

- Više je razloga. Podsjećam vas da sam 2015.-2016. godine bio na listi Narodne koalicije, gdje sam dobio veliki broj preferencijalnih glasova koji pokazuju da sjever puno češće bira tu opciju. Želio sam i zahvaliti na podršci koju su mi stranke koje čine Restart koaliciju pružile u Županijskoj skupštini. U 99% slučajeva su podržavali naše projekte. Drugi je razlog to što smo se složili da neravnomjeran razvoj Hrvatske nije dobar za zemlju, a to proizlazi iz pretjerane centraliziranosti države i vlasti. Restart koalicija u svom programu ima značajan naglasak na decentralizaciji zemlje, što je izuzetno važno za daljnji razvoj Hrvatske. To je pokretač koji je pokrenuo kolege iz IDS-a, a pokrenuo je i mene u želji da sačuvamo vrijednosti regija, osobito onih prirodnih, povijesnih regija. Hrvatska mora njegovati pasivnije krajeve kojima treba solidarnost, međutim država mora snažnije podupirati i lokomotive, one koji vuku i ako država ne bude gledala na nas, i mi ćemo u nekom trenutku sporije vući.

*Zašto ste bili vruća politička roba?
- Osobno nisam stekao taj dojam. Imponira mi da su rad, rezultati i energija koji se ulažu u razvoj Međimurja prepoznati i puno dalje od samog Međimurja. Uvijek sam govorio da Međimurje vozi u 6. brzini te je kao i cijeli sjever lokomotiva Hrvatske i htio sam to dokazati. Ja sam još željan dokazivanja, u politici i u životu. Niti jedna hrvatska vlada nije mazila Međimurje i sjever, to se mora promijeniti i želim dati svoj doprinos.

*Tko vas je sve vrbovao?
- Ne bih to nazvao vrbovanjem već razgovorima. Želja mi je, nakon 15 godina u HNS-u i izlaska iz stranke, bila ići potpuno sam, ali treba uvažiti okolnosti u kojima se nalazimo. Koronakriza je dosta izmiješala karte i birače vratila u okrilje velikih političkih stranaka.

*Nije li vas upravo SDP zajedno s HDZ-om napao nedavno zbog navodnih nepravilnosti u radu bolnice?
- To je onih jedan posto o kojemu govorim. Dotad je suradnja bila stabilna, a taj sam politički pokušaj pripisao laganoj nervozi zbog početka kampanje i kreiranja izbornih lista. Naime, ja nisam pregovarao s lokalnim članovima Restarta, nego sa stranačkim vrhom.

*Oponenti smatraju da je odluka bila spora jer ste trgovali i kalkulirali.
- Vidite, odluka o izlasku na izbore koju sam dugo vagao i razmišljao pokazuje važnost koju pridajem svom Međimurju koje mora biti zastupljeno na najbolji mogući način. Procijenio sam da je to najbolje i uvjeren sam da ću u ovoj kampanji imati prilike govoriti o vrijednostima hrvatskog sjevera, o produktivnosti naših ljudi, o efikasnosti javne uprave, o korištenju fondova EU, ali i upozoravati na određene trendove koji nisu bili dobri u shvaćanju naših potreba. Politika nije i ne smije biti trgovina. Mnogi su mi govorili "izađi samostalno, dobit ćeš jedan mandat, možda i dva, to je puno bolje, pa možeš ucjenjivati i tražiti". Principi kojima se vodim su ti da se način kako funkcioniramo u Međimurju, u smislu da smo vrlo uspješna regija u privlačenju sredstava EU, da smo regija čije gospodarstvo više izvozi nego uvozi, da već danas imamo pad nezaposlenosti, odnos prema boljoj zdravstvenoj skrbi, ulaganje u obrazovanje, preslika na cijelu Hrvatsku. Imamo brojne resurse koje želimo staviti u pogon. Dakle, morate imati cilj, a onda birate najbolji način da ga ostvarite. U ovom trenutku to mogu postići kroz platformu Restart koalicije.

*Nije li vam u slučaju dobivanja mandata za formiranje Vlade ponuđeno mjesto ministra prometa?
- Prometa? Ja sam čuo europskih fondova i regionalnog razvoja. Promet se valjda nekome učinio logičnim jer mi je to struka, a jasni su mi i europski fondovi jer je Međimurje u samom vrhu njihova korištenja. Volim prvo skočiti pa reći hop, vidjet ćemo tko će složiti Vladu, a kada se to dogodi, naći ćemo najbolje rješenje što napraviti za Međimurje i sjever. Bio bih neozbiljan kada bih rekao da sastavljamo Vladu u zakulisnim uvjetima. Programi odgovornosti, otvorenosti i za sjever puno znače. Glas Međimurja će se puno bolje čuti nego što se čuo do sada.

*Drugi ste na listi, što znači da 99,9 posto osvajate saborski mandat. Hoćete li otići u Sabor ili ostati župan?
- Sve ovisi o rezultatima izbora. Pozicija župana i saborskog zastupnika je nespojiva i kada morate birati između oporbenog zastupnika i župana, mogu svakoga pitati što bi izabrao. Želim biti u Saboru, ali kao oporbeni zastupnik ne mogu ništa. To je komotnija pozicija. Veća je plaća, kao oporbeni zastupnik nemam nikakvu odgovornost čak ni za izgovorenu riječ, nemate se ni obavezu pojavljivati na radnom mjestu. Ali to me ne zanima. Istovremeno, kao župan možete napraviti daleko više, nego kao zastupnik.

*To znači da ostajete župan?
- Do kraja mandata je još godinu dana, postoji niz kombinacija koje ovise o rezultatima izbora. Obećavam da ću vam dati odgovor čim se svi zajedno suočimo s rezultatima izbora.

*Najavljujete li kandidaturu za gradonačelnika Čakovca?
- Ne, ali ne isključujem tu mogućnost.

*Međimurje ima veliki problem s kriminalom u romskoj zajednici, koja je najveća u Hrvatskoj. Nedavno vam je iz državnog vrha obećano provođenje sedam mjera za suzbijanje kriminala. Je li i što od toga i provedeno?
- Stanje sigurnosti je veliki problem u Međimurju koji može riješiti samo država. Izuzev jednog ohrabrujućeg sastanka u Ministarstvu socijalne skrbi i najave ministrice Bedeković da će sudjelovati u rješavanju problema i odluke ministra Božinovića o većem brouj policajaca u Međimurju, ništa se drugo nije dogodilo. Razočaran sam da se stvari nisu ozbiljnije shvatile i da Vlada nije konkretnije reagirala.

*Je li vas to dodatno udaljilo od HDZ-a? Pretpostavka je da su vas i oni vrbovali.
- HDZ u Međimurju, a posebno ministar gospodarstva, koji je predsjednik županijske organizacije, ne može se pohvaliti rezultatima. Zapravo, može se pohvaliti da je natjerao u stečaj tvrtku koja je imala svoju budućnost i više od 300 radnika na ulicu. Zbog toga jedino što rade u ovoj kampanji je da proizvode više priopćenja nego vjetroelektrane struje, za osobne napade. Vidi se da je panika u pitanju.

*Kako vi kao župan male županije možete pomoći razvoju Hrvatske?
- Međimurje ima samo četiri posto zaposlenih u javnom sektoru, što je daleko najmanje u Hrvatskoj. Kad bi se preslikalo na cijelu zemlju, sve radno aktivno stanovništvo bilo bi zaposleno u realnom sektoru. To je Hrvatska kakvu želim. U Međimurju smo obnovili dvadesetak škola, izgradili četiri sportske dvorane, revitaliziramo Stari grad Zrinskih, izgradili smo novi Dom zdravlja, obnovili bolnicu... Sve zajedno je vrijednost investicija oko 400 milijuna kuna. Pribrojimo li tome projekte Aglomeracije, ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna, došli smo do milijardu kuna. Uz još neke projekte, to je oko 1,3 milijarde kuna u tri godine. Članstvo u EU jako nam je dobro došlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:45