POSTIZBORNA NEIZVJESNOST

MOSTOVAC GRMOJA 'Birači su nas doveli u pat poziciju. Mi imamo svoja imena za mogućeg premijera, ali pričekat ćemo konsenzus'

Plitvicka Jezera, 151115.Drugi dan sastanka saborskih zastupnika Mosta te clanova nacionalnog vijeca te stranke u Plitvica Selu nedaleko Plitvickih Jezera. Izjavu je dao Ivan Kovacic, gradonacelnik Omisa.Na fotografiji: Nikola Grmoja.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Tema HTV-ove emisije Otvoreno u četvrtak navečer ponovno je bila politička situacija u državi u kontekstu bitke za formiranje nove Vlade. Raspravljalo se o ideji Mosta da Vlada bude tripartitna, sastavljena od Mosta, HDZ-a i SDP-a, a da je vodi nestranački 'stručnjak' oko kojega bi sve tri strane postigle konsenzus.

'Definitivno ovaj naš prijedlog nije povratak u socijalizam', osvrnuo se glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja na nedavna prozivanja HNS-a, stranke članice koalicije Hrvatska raste. Rekao je da je svjestan da takva Vlada ne bi možda potrajala cijeli mandat, ali barem može započeti neke reforme.

'Nas su birači stavili u ovu pat-poziciju', dodao je Grmoja i opisao čovjeka koji bi mogao biti premijer: stručna osoba oko koje bi se postigao konsenzus i koja bi imala snagu provesti promjene, a za to bi trebala postojati i politička podrška gdje ne bi bilo opstrukcija i prebacivanja krivnje. Grmoja je naglasio kako imaju svoja imena za mogućeg premijera, ali da će pričekati razgovore s objema stranama kako bi došlo do konsenzusa.

Damir Jelić iz HDZ-a komentirao je navodne kupovine zastupnika Mosta od strane Domoljubne koalicije i odlučno ih odbacio kao neistinite. 'Ako su reforme ono što je bitno... onda je bit tko može provesti reforme', rekao je Jelić koji smatra da ništa nije iznad Hrvatske i njezinih interesa. Mostovu želju za konsenzualnom Vladom nazvao je idealističnom, ali i promašenom nakon izjava SDP-ovih ministara o tome da se zna tko je premijer.

'Dogodilo se nešto što je nešto jako dobro. Iako smo u kampanji čuli dosta 'ili mi ili oni' u izborima, vidjeli smo da nije tako', izjavio je čelnik Reformista Radimir Čačić komentirajući uspjeh Mosta kao trećeg puta koji se profilirao na izborima.

'Ne postoji stručnjak za premijera. Mi trebamo premijera koji razumije cjelinu – što je pitanje tko je do sada to uspijevao i od ljudi koje imaju u ponudi to može te sposobnost vođenja tima', opisuje Čačić karakteristike idealnog premijera dodajući tim karakteristikama i političku podršku.

'Bilo bi mi žao da od cijele priče koja je dobro započeta završimo na način da se Most potpuno raspadne, što je u najvećoj mjeri priroda stvari', izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:41