JURLINA ALIBEGOVIĆ

MOSTOVA MINISTRICA UPRAVE 'Da, smanjivat će se broj županija u Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu? Hrvatska je ponosna da ga ima'

Zagreb, 280116.Ministri napustaju zgradu Vlade nakon prve sjednice nove Vlade.Na fotografiji: Dubravka Jurlina Alibegovic, ministrica upraveFoto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX / .

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović bila je gošća u emisiji RTL Direkt u kojoj je govorila o reformi javne i lokalne uprave i samouprave.

Na pitanje mogu li se reforme provoditi u politički i ideološki nabrijanoj atmosferi poput ove u Hrvatskoj ministrica je odgovorila da bi ona spustila loptu na zemlju i rekla da su našoj zemlji reforme nužnost.

- Svaka vlada koja želi dobro svojoj zemlji i građanima treba težiti prema reformama. Vjerujem da ću se na miru posvetiti poslu. Ova Vlada ima strateške ciljeve, kao i moje ministarstvo, i mi smo usmjereni u njihovo provođenje - rekla je ministrica.

Na opasku da su ona i nekoliko ministara već na prvoj sjednici Vlade tražili da njihovi resori budu još veći, s više zaposlenih, Jurlina Alibegović je rekla da su ministri na prvoj sjednici prezentirali stanje u svojim resorima. Jedna od tema je i broj zaposlenih te broj potencijalno zaposlenih. No, ponovila je da je na snazi odluka gdje se kaže da u javnoj upravi nema zapošljavanja, nego je jedino moguće zapošljavanje po modelu odlazak dva zaposlena i zapošljavanje jednog.

Na pitanje treba li ukinuti oko 200 općina, ministrica je odgovorila:

- Vrlo je važno znati koje zadaće lokalna i regionalna samouprava mora pružiti građanima, a koje gospodarstvu. I to je temelj na kojem treba graditi sustav. Usluge se moraju isfinancirati. Važno je da ta usluga bude kvalitetna, da građani i gospodarstvenici budu zadovoljni kvalitetom usluge, a isto tako usluga ne smije biti skupa. Reforme su nužnost.

Što se tiče mogućeg ukidanja županija, odgovorila je da je dio javnog sektora i lokalna i regionalna samouprava te da u toj sferi slijede ozbiljne i temeljite reforme s ciljem kvalitetnije javne usluge.

Na izravno pitanje voditelja znači li to da će Hrvatska imati manje županija, odnosno da će se ići u njihovo okrupnjivanje, odgovorila je potvrdno.

- Da. Hrvatska je relativno mala zemlja, a veliki je broj lokalnih jedinica. Izuzetno smo fragmentirana zemlja i sasvim sigurno treba napraviti optimalan organizacijski i teritorijalni ustroj.

Kao što je poznato, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u više je navrata govorio da ukidanje županije ne dolazi u obzir.

Na pitanje hoće li mijenjati zakon o istospolnim zajednicama, jasno je odgovorila:

- To nije moja tema, ali je u resoru. Zakon se ne mijenja. Danas sam dobila podatak da je u Hrvatskoj sklopljeno 109 životnih partnerstva. Hrvatska je ponosna da ima takav zaklon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:31