TURBULENCIJE

MOST SE LJULJA Nezadovoljnici: ‘Izjava Bože Petrova kod bilježnika više ne vrijedi, uopće nije obvezujuća za sve!'

'Nakon što smo ispregovarali reforme, svatko od nas može sam pregovarati o Saboru i Vladi'
Zagreb, 071215. Pantovcak.Ured predsjednice.Nastavak popodnevnih konzultacija s predsjednicom u kojima su sudjelovali predstavnici koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije te MOST-a.Na fotografiji: Robert Podolnjak i Bozo Petrov.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Božo Petrov bio je pozvan na sastanak koji smo održali u utorak, no nije se na njega odazvao kao ni još neki drugi članovi Mosta, koji su poput njega iz raznih razloga bili spriječeni.

Dakle, sastanak je održan i na njemu je bilo nas desetak, što zastupnika, što članova Nacionalnog vijeća, rekao nam je jedan mostovac s kojim smo razgovarali o prijeporu koji se pojavio nakon što je Jutarnji list u četvrtak objavio tekst o sastanku dijela članstva Mosta održanom u utorak u Zagrebu.

Na tom je sastanku, podsjetimo, između ostalog, odlučeno da novi izbori nisu opcija, što je Petrov najavio kao scenarij ako Hrvatska raste i Domoljubna koalicija odbiju prijedlog o tripartitnoj Vladi.

- Neće biti novih izbora - ponovio je naš izvor i nastavio. - Sve ćemo dogovoriti na Nacionalnom vijeću u petak, a o tome kako će se i s kime ići u konstituiranje Sabora, odnosno Vlade više će se znati nakon ponedjeljka i odgovora koje čekamo od dviju koalicija - rekao je jučer.

Tumačenje izjave

Petrov je, pak, u četvrtak ponovio i kako njegova izjava potpisana i ovjerena kod javnog bilježnika obvezuje sve saborske zastupnike Mosta, što je bio njegov odgovor na komentar Drage Prgometa da ona obvezuje samo Petrova te da mu predstavlja uteg oko vrata koji želi skinuti novim izborima.

Međutim, kada se njegova izjava pomno pročita i analizira, može se zaključiti da više nije obvezujuća.

U njoj, naime, stoji da “zastupnici Mosta neće pojedinačno ulaziti u razgovore niti se jednostrano prikloniti nijednoj koaliciji ili stranci pomažući im tako formirati Vladu, bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samo Nacionalno vijeće Mosta”. Dakle, u tom dijelu spominje se formiranje Vlade, ali ne i Sabora, što samo po sebi jasno govori da svaki zastupnik Mosta može prilikom konstituiranja Sabora podržati koga god želi.

‘Pregovori su gotovi’

- Odradili smo pregovore i o reformama i o rokovima. Dakle, uvjeta više nema i izjava kolege Petrova više nije obvezujuća za sve zastupnike Mosta - rekao nam je jedan član Mosta.

Petrovu osobno teret bi, međutim, mogao biti zadnji pasus izjave, u kojem stoji: “ako se Most jednostrano pridruži nekoj koaliciji ili koalira s nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina i omogući joj time većinu u Hrvatskom saboru, jamčim da ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Mosta te svoj eventualni saborski mandat staviti Mostu na raspolaganje”.

To u prijevodu znači teret samo za Petrova, ali samo u slučaju kada bi se kompletan Most pridružio nekoj koaliciji. U slučaju pojedinačnih odlazaka, čak ni taj dio izjave nije Petrovu teret.

- Ova izjava više nema težinu i ona nikome, pa ni Petrovu, nije uteg. Nakon što su definirane reforme i rokovi, praktički je svakome od nas ostavljen prostor za pojedinačne pregovore i za Sabor i za Vladu, što, naravno, ne znači da će do takvih pojedinačnih pregovora doći. Konačno, sve to bit će definirano na Nacionalnom vijeću - rekao je naš izvor iz Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:47