SDP-u MJESTO ŠEFA SABORA

MOST PRIHVATIO PRIJEDLOG SDP-a Novi mandatar će biti Božo Petrov!

'Dalje od toga nije imalo ni smisla dogovarati jer je Most ponovno pozvao HDZ na dogovor'
 Goran Mehkek / CROPIX

Nacionalno vijeće političke platforme Most je nešto prije 15 sati, svega desetak minuta prije nego što im je na pregovore o sastavljanju Vlade došao vidno razočarani Zoran Milanović, iznenadilo javnost odlučivši da će ipak dati novu šansu Tomislavu Karamarku. Ubrzo je i službeno potvrđeno da ne odustaju od tripartitne Vlade.

- Nama su najbitnije reforme. Pozivamo ih na zajedništvo kao što smo bili i u Domovinskom ratu, kada smo zajednički mjenjali stvari. Jedino svi zajedno možemo promjeniti stvari. Sve ostalo je prljava igra. Tako i ovim putem pozivamo i HDZ. Nacionalno vijeće je izglasalo da pozovemo HDZ, da napravimo trojnu vladu i nastavimo dalje - poručio je Miro Bulj, zastupnik Mosta. U pratnji jakih snaga SDP-a, ali ovaj puta pojačanima sa Vesnom Pusić i Ankom - Mrak Taritaš, članovima HNS-a, Milanović je bez riječi ušao u sjedište Mosta. Za razliku od subotu navečer, kada je sa širokim osmijehom, šaleći se sa svojim ministrima, prešao put od Iblerovog trga do Smičiklasove, na jučerašnji je sastanak stigao ozbiljan, a nakon sat i pol otišao sa kiselim osmjehom.

Nitko nije želio komentirati najnoviji Mostov preokret. Na sastanku predstavnika koalicije Hrvatska raste s čelnicima Mosta razgovaralo se o razradi sporazuma po kojemu bi se formirala nova Vlada, no dogovoreno je malo toga. Prema informaciji jednog od sudionika sastanka, Most je prihvatio prijedlog SDP-a da mandatar bude Božo Petrov, dok je mjesto predsjednika Sabora ponuđeno SDP-u.

- Dalje od toga nije imalo ni smisla dogovarati jer je Most ponovno pozvao HDZ na dogovor, i to unatoč izričitoj odredbi sporazuma koja takvu mogućnost isključuje - kaže naš sugovornik. Pola sata nakon što je lijeva koalicija otišla, pred novinare je izašao Petrov.

- Zajedničko tijelo saborskih zastupnika i članova Nacionalnog vijeća donijelo je odluku da damo dodatnih 24 sata Domoljubnoj koaliciji. Nadamo se da će prihvatiti poziv, to je njihova odluka - rekao je i odmah se vratio u prostorije Mosta. Nije htio otkriti ime budućeg premijera, ali je rekao da je to dogovoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:56