NOVI SASTANAK

MOST PREDLAŽE PO 3-4 IMENA ZA MINISTARSTAVA KOJE TRAŽE Petrov otkrio kako će se dogovarati s HDZ-om: 'Stvar je vrlo jednostavna...'

Većina ministarstava bi trebala biti složena ovaj tjedan, rekao je Grmoja
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja potvrdio je danas prije početka nove runde pregovora s Domoljubnom koalicijom, kako HDZ još uvijek nije pokazao imena svojih kandidata za ministre MOST-u, no nije htio odgovoriti na pitanje o kandidaturi Vesne Pusić za čelnicu UN-a, niti je htio komentirati imena koja se spominju u medijima.

- Oreškoviću ćemo predložiti tri-četiri čovjeka po ministarstvu pa da čovjek ima mogućnost izbora. Većina ministarstava bi trebala biti složena ovaj tjedan, rekao je Grmoja.

Čelnik MOST-a Božo Petrov rekao je kako će s Domoljubnom koalicijom danas razgovarati ‘o različitim temama’.

- Ono što nam je bitno je da se usuglasimo oko plana i programa. Naravno da će sada ići i imena kandidata i glavne stavke vezane za sve naše resore što će se usuglašavati do kraja za reformski sporazum sa drugom stranom i sa gospodinom Oreškovićem, izjavio je Petrov.

- Nismo upoznati s imenima kandidata HDZ-a i to ćemo znati ovih tjedan dana u pregovorima s Domoljubnom koalicijom pa ćemo vidjeti za ta imena pa ćemo vidjeti ono što stoji.

Na pitanje hoće li MOST moći staviti veto na odabir ministara, Petrov je rekao:

- Dogovor je bio da ćemo se usuglašavati oko ljudi koji će voditi resore tako da će i s jedne strane Domoljubna koalicija imati pravo na veto i mi isto tako mogućnost veta na njihove prijedloge. Ja ne vjerujem da će sad baš doći do mogućnosti veta i mislim da smo odgovorni i mi i oni i da se ne bi trebala dogoditi takva situacija.

Petrov je objasnio i kako će se dogovarati:

- Vrlo jednostavno. Mi smo proveli oko pet tjedana usuglašavajući sve prijedloge reformi i imamo više od 100 stranica. Nama je bitno izdvojiti pet glavnih postavki za iduće četiri godine, plus tri do četiri one koje će se napraviti u idućih šest mjeseci. Isto tako će to napraviti i osobe iz Domoljubne koalicije. To je dio koji će ući u reformski sporazum.

Na pitanje ima li prijepora kada su u pitanju resori, Petrov je odgovorio kako će ‘insistirati na onome što je i do sada bio predmet pregovora.’

- Završne stavke ćete čuti ovaj tjedan, rekao je Petrov.

Ekonomski strateg MOST-a Ivan Lovrinović, na pitanje hoće li biti u vladi, odgovorio je jednostavno s: ‘Vidjet ćemo poslije sastanka!’

Sastanak Bože Petrova i Tomislava Karamarka održat će se danas u hotelu Sheraton u 13,40 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:06