RASKOL

MOST ORGANIZIRA SASTANAK OPORBE S JEDNOM JEDINOM TEMOM Jako je upitno hoće li se na poziv Petrova javiti SDP: 'Njima se ništa ne može vjerovati'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Oporbene stranke još se nisu uspjele dogovoriti o zajedničkoj strategiji za napad na Vladu premijera Andreja Plenkovića zbog Agrokora pa se sada čini da je ideja da se udruženo ide u zahtjev za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić propala u samom začetku.

Prošli je tjedan, podsjetimo, Most inicirao da se svi oporbeni čelnici nađu na zajedničkom sastanku kako bi se pokušali dogovoriti o mogućem zahtjevu za opoziv ministrice Dalić. No, dan poslije pojedini SDP-ovci već su počeli govoriti kako se Most jedino može pridružiti njihovu zahtjevu za opoziv, a ne oni njihovom, pa je bilo jasno da će se razjedinjena oporba teško dogovoriti. Jasno je to i nakon jučerašnjeg dana kada je saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić jasno rekao da se sa SDP-om i Živim zidom teško išta može planirati jer nisu ozbiljna oporba, a s druge strane i SDP-ovci neslužbeno poručuju da se neće moći dogovoriti s Mostom i Živim zidom.

- Po Mostu je nesumnjivo da je Dalić sa suradnicima dovela postupak nagodbe u slučaju Agrokor u otegotnu situaciju. Trebala bi odstupiti, ali SDP i Živi zid uz svoj trenutačni položaj nisu kvalitetni partneri uz koje bi Most mogao pokrenuti pitanje opoziva - rekao je Panenić.

BEZ RAZGOVORA

Oko mogućeg zahtjeva za opoziv potpredsjednice Dalić sada i u SDP-u dižu ručnu, pa kažu da čekaju da HDZ “pokaže karte”, odnosno da vide koga će imenovati za Vladina izvanrednog povjerenika za Agrokor, ali i da premijer odluči što će s Dalić.

SDP-ov član Predsjedništva i voditelj radne skupine za Agrokor Ivo Jelušić kaže kako SDP u ovom trenutku ne razmatra mogućnost da zatraže opoziv cijele Vlade, nego je cilj isključivo Dalić.

- Ona je problem u cijeloj priči u vezi s Agrokorom i zato, ako ćemo ići sa zahtjevom za opozivom, on će biti usmjeren prema njoj - kaže.

Rekao je i kako nije bilo razgovora između oporbenih stranaka o pokretanju saborske inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi, odnosno potpredsjednici Dalić, ali je najavio da će ih biti.

- O potezima koje će Vlada povući ovih dana ovisi hoće li oporba ići s nekom od inicijativa, s kojom i kada će to biti - rekao je Jelušić.

O namjeri rušenja Vlade ili potpredsjednice Dalić nije se, međutim, razgovaralo ni u SDP-u. Više saborskih zastupnika SDP-a nam je reklo da su za takve planove saznali iz medija, a kad smo ih pitali za mišljenje, većina je sugovornika bila suzdržana ili krajnje skeptična prema pokušajima rušenja Vlade ili pojedinih ministara.

- Dosad nam se već pokazalo da u pokušajima rušenja Vlade na temi Agrokora nismo ništa postigli. Rejting nam je samo padao - rekao je jedan od SDP-ovih zastupnika, navodeći kako će se toj ideji usprotiviti kada se bude raspravljalo o njoj na Klubu.

Naime, SDP-ovi saborski zastupnici koji nisu skloni podržati inicijativu da se zatraži opoziv ministrice Dalić radi Agrokora svoj stav argumentiraju tvrdnjom kako zasad nema ni jedne vidljive štetne posljedice koje bi nastupile iz poteza ministrice Dalić. Navode da sve tvrtke iz koncerna rade, da radi Konzum, nitko od radnika nije otpušten i zasad svi dobivaju plaće. Uz to ističu i da je posrijedi privatna imovina.

LOŠA SURADNJA

Kao drugi razlog zbog kojeg nisu za pokretanje opoziva ističu suradnju s drugim strankama, a tu prije svega vide problem u Mostu i Živom zidu.

- Njima se ništa ne može vjerovati. Postigne se dogovor, a oni ga u pravilu ne poštuju - optužuje jedan od SDP-ovaca.

Naši sugovornici u Mostu, s druge strane, kažu kako je to najbolji znak da se s ostalim strankama u Saboru ne može ništa dogovoriti.

- Pokušali smo na našu inicijativu i ranije surađivati pa se događalo to da se jedno dogovorimo, a onda nas drugi napadaju - kaže naš sugovornik iz Mosta te dodaje da su zato odmah i rekli da će inicirati razgovore o smjeni Dalić, ali ako primijete da se na ostale ne može ozbiljno računati, od toga neće biti ništa.

O svemu smo pitali i predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka, no on nam je rekao da opozivi nisu na dnevnom redu sjednice Kluba koja se treba održati danas. - O njima će se vjerojatno govoriti pod točkom razno. Na dnevnom redu nam je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa- rekao je Bauk.

Most organizira sastanak oporbe

Klub zastupnika Mosta za srijedu u 11 dogovorio je sastanak opozicijskih stranaka i nezavisnih zastupnika.

Na sastanak su pozvani svi predstavnici klubova zastupnika iz redova opozicije kao i nezavisni zastupnici, a tema je pokretanje opoziva potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva Martine Dalić, javlja N1.

'Smatramo da nakon kompromitirajućih događanja vezanih za postupak izvanredne uprave Agrokora, ministrica Dalić više ne može obnašati navedenu dužnost. Nadamo se Vašem odazivu na sastanak i konstruktivnom dogovoru. Smatramo da ovo pitanje nadilazi stranačka razmimoilaženja i da je svatko tko želi dobro državi suglasan sa potrebom odlaska ministrice Dalić iz Vlade Republike Hrvatske', navodi se u Mostovu pozivu.

N1 piše i da su dolazak među ostalim potvrdili Krešo Beljak (HSS), Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), Anka Mrak Taritaš (GLAS), Goran Aleksić (Snaga).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:33