NOVA STRATEGIJA

Mornarov i Vargin resor najpodložniji korupciji i kriminalu

Saborski zastupnici napokon bi trebali dobiti kodeks ponašanja. Riječ je o svojevrsnom alternativnom instrumentu.

Ovoga puta potreba donošenja etičkog kodeksa za zastupnike - ali i službenike u jedinicama lokalne i regionalne samouprave - naglašena je u novom nacrtu Strategije suzbijanja korupcije, u kojemu se među ostalim progovara i o “postojanju stvarnih rizika nastanka korupcije na razini lokalnih vlasti”.

- Jedan od prepoznatih problema predstavlja trenutačno nepostojanje etičkog kodeksa službenika i dužnosnika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, upozoravaju autori strategije.

Nova varijanta

Nova varijanta strategije planirana za razdoblje od 2015. do 2020., predlagača Ministarstva pravosuđa, na precizniji način od Strategije iz 2008. godine upozorava na nekoliko korupcijskih punktova. Prvi od njih je javna nabava koja je zbog procjene da je utjecaj korupcije na sustav nabave iznosi 10 do 15 posto vrijednosti ugovora o nabavi, svrstana u područje visokog rizika od korupcije.

- Riječ je o području koje je neraskidivo povezno s javnom službom, te je kao takvo jedno od najkritičnijih gosodarskih aktivnosti s obrzirom na korupcijske rizike, upozoravaju autori strategije.

Ne manje kritično stanje je i u području trgovačkih društva u većinskom državnom vlasništvu. Osim što se prerijetko preispituje poslovanje tih društava, upozorava se na nedovljno otvoren postupak imenovanja u upravne i nadzorne odbore.

Sponzorstva i donacije

Poseban je naglasak na uočeni nedostatak nadzora nad davanjem sponzorstava i donacija. Od trgovačkih društava se zbog toga traži da redovito na internetskim stranicama objavljuju podatke o sponzorima i iznosu donacija. Nacrt strategije izdvaja šest područja u kojima je nužno postići viši stupanj borbe protiv korupcije. Uz gospodarstvo, javne financije i poljoprivedu, tu su zdravstvo, znanost, obrazovanje i sport te promet i infrastruktura. U svakome, naglašeni su dijelovi koje, kada je o korupciji riječ, treba stavit pod posebnu lupu.

U gospodarstvu to je, primjerice, dodjela subvenicija i postupaka javne nabave.

Kada je riječ o javnim financijama, navodi se da je ključni korupcijski rizik u nedostatku stručnog usavršavanja inspektora, odnosno osoba odgovornih za financijsko upravljanje i kontrole.

U području poljoprivede naglašava se pak potreba za učinkovitijim provođenje zemljišne politike u Hrvatskoj: u prilog dosadašjoj netransparentnosti raspolaganja državnim poljoprivednim zemljištem govore sužbeni podaci o količini privatiziranog i zakupljenog zemljišta, nepostojanje baze ugovora o zakupu niti evidencije naplate ugovora.

Zviždači u zakon

Kao jedan od ciljeva u nacrtu Strategije suzbijanja korupcije stoji onaj o transparentom davanju koncesija.

“Zviždače” koji nakon prijave korupcije nailaze na niz problema na radnome mjestu i okolini treba dodatno zaštititi, navodi se u dokumentu čije se odnošenje uskoro čekuje. Jedna od varijanti jest donošenje zakona o njihovoj zaštiti.

Školski udžbenici i darivanje

Nužni stroži nadzor u nabavi medicinskih usluga i opreme, kao i jačanje pravnog okvira pri pojavi sukoba interesa kod istovremenog rada zdravstvenih radnika u javnim i privatnim ustanovama, prioritet su u borbi protiv korupcije u zdravstvu. Dokument spominje i stari problem darivanja liječnika, no ne navodi mehanizme kojim bi se to ostvarilo (izuzev informiranja i podizanja svijesti o štetnosti darivanja).

Dok se za korupciju podložnim teritorijem u obrazovanju navode školski udžbenici (nastavnici ih odabiru, nakladnici nude mito), ali i upisi u srednje škole, u znanosti je naglašena potreba za oprezom zbog nepotizma prilikom zapošljavanja.

Novi mehanizmi očito su potrebni, spominje se u nacrtu Strategije, i u politici davanja državne potpore za istraživače, ali i financiranje znanstvenih skupova i udruga.

Obzirom da su i gospodarnje otpadom, financiranje programa i projetki zaštite okliša pogodno tlo za korupciju, autori strategije apeliraju, među ostalim, uvođenje sustava informatizacije u poslovne procese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:49