SPORNA NAKNADA

MORNAR LJUTIT NA SVOG POMOĆNIKA 'Odrekni se sportske mirovine od 5464 kn mjesečno'

Ponosan sam što imam ne jedno nego dva olimpijska zlata i neću odustati od prava koje sam stekao, kaže Paškvalin
 Goran Mehkek/CROPIX

Nasljednik Petra Skansija u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, bivši proslavljeni vaterpolist Tomislav Paškvalin (53), zbog jednog od svojih čvrstih stavova ne oduševljava ministra Vedrana Mornara.

Kako doznajemo, ministar nije presretan što mu pomoćnik za sport uz plaću od 13.694 kune prima i naknadu za sportsku izvrsnost na koju je kao osvajač olimpijskog zlata 1988. godine dobio pravo prošle godine temeljem izmjena Zakona o sportu. Paškvalin to pravo koristi zajedno s još tristotinjak vrhunskih sportaša, pri čemu je njegov iznos trajne naknade maksimalne 5464 kune mjesečno.

- Nemam instrumenata da bih takvo što promijenio. Mogu jedino apelirati na moral svoga pomoćnika - kaže Mornar. I drugim suradnicima u prosvjetnom ministarstvu nejasno je zašto pomoćnik ministra pristaje na naknadu koje bi se iz moralnih razloga na poziciji državnog dužnosnika mogao elegantno odreći.

Novac za razvoj

- Ne razumijem ga. U situaciji kada se traži štednja i pritisak je sve jači, doministar prima povlaštenu sportsku mirovinu - kaže jedan od suradnika Ministarstva. Aspolutno pretjeranim smatra da država za stavku naknada za izvrsnost ove godine troši oko 15 milijuna kuna, umjesto da se ta stavka umanji i ostatak prebaci u stavku razvoja. Na tzv. sportske mirovine imaju pravo hrvatski državljani osvajači medalja na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Olimpijadama gluhih te svjetskim prvenstvima, no tek nakon što napune 45 godina.

‘To je mali iznos’

- Osobno sam ponosan što imam ne jedno nego dva olimpijska zlata i neću odustati od prava koje sam stekao - rekao nam je Tomislav Paškvalin i dodao da je u postupak aktivacije primanja naknade krenuo prije nego što je postao domnistar sporta.

- Kao javna osoba očekivao sam ovakvo pitanje - kaže - ne smatrajući ujedno i da je 14 ili 15 milijuna kuna previše sredstava za tu svrhu.

- Kada pogledate koliko je to u odnosu na proračunsku poziciju Ministarstva znanosti u iznosu od oko 11 milijardi kuna, to je izuzetno mali iznos - uvjerava Paškvalin.

Na upit planira li kroz zakonske izmjene intervenirati u promjenu kojom bi pravo na naknadu za sportsku izvrsnost ipak bilo ograničeno socijalnim statusom (poznato je da neki od korisnika naknada zarađuju milijunske iznose), Paškvalin odgovara niječno.

- Nikada ovu naknadu nisam doživljavao kao socijalnu priču. Istina, bilo je pokušaja da se definiraju te naknade kroz imovinske ili financijski cenzuse, no takvu ideju treba apsolutno odmaknuti. Jer, ovo je naknada za izvrsnost i ne treba je stavljati u socijalne okvire - uvjeren je Paškvalin.

Paškvalinov sin primat će naknadu

Zanimljivo je da je na popisu olimpijaca s pravom na naknadu za izvrsnost i Paškvalinov sin. Iako je 2011. osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu i time dobio pravo na trajnu novčanu nagradu od 2186 kuna, na tu će povlasticu morati pričekati još 15 godna, da - daleke 2029. - napuni 45 godina.

Paškvalinovi uspjesi i imovina

- dvostruki olimpijski pobjednik (OI u Los Angelesu i Seulu)

- svjetski prvak iz Madrida

- dva puta srebrni na europskim prvenstvima te zlatni na Mediteranskim igrama u Casablanci

- vlasnik je dva stana u Zagrebu ukupne vrijednosti 3,2 milijuna kuna

- vlasnik stana u Italiji od 80 kvadrata u vrijednosti 1,2 milijuna kuna

- vlasnik dvije garaže u Zagrebu od po 137.000 kuna.

- od pokretnina posjeduje Mercedes 280 CDI vrijedan 100.000 kuna

- tri Rolexa od po 80.000, odnosno 100.000 kuna

- 25.000 kuna te 195.000 eura štednje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:42