WIKILEAKS

MORH skrivao istinu: Hrvatski vojnici u Afganistanu 2009. upali u zasjedu talibana

Objavljeni dokumenti otkrivaju i nepoznate detalje o djelovanju pripadnika HV-a u Afganistanu

ZAGREB - U 92 tisuće dosada tajnih dokumenata koji su objavljeni na WikiLeaksu , a odnose se na posljednjih šest godina vojne operacije u Afganistanu, objavljeno je 76.911 raznih izvanrednih događaja.

Riječ je o opisu borbi saveznika s talibanima, pronalaženju improviziranih eksplozivnih naprava, uviđajima, slučajnom ubijanju civila itd. U 13 slučajeva opisano je djelovanje pripadnika Hrvatske vojske koji se već sedam godina nalaze u Afganistanu.

15.000 dokumenata

Ovi događaji djelomično rasvjetljavaju zadaće u kojima hrvatski vojnici sudjeluju. Kažemo djelomično, jer pojedinih događaja, a o kojima je hrvatska javnost informirana, u ovim dokumentima nema. Tako, primjerice, nema dokumenata o akciji potrage i hvatanja pripadnika al-Qa’ide koju su obavili pripadnici vojne policije i vojne obavještajne službe, a nije navedeno niti ranjavanje vojnika Špehara kod Kandahara prilikom obučavanja pripadnika afganistanske vojske. Nedostatak tih dokumenata ne treba čuditi s obzirom na to da u to vrijeme Hrvatska nije bila u NATO-u, a ovdje je riječ o američkim dokumentima koji tek povremeno opisuju situacije u kojima su se nalazili hrvatski vojnici. Osim toga, postoji i ISAF-ova dokumentacija o izvanrednim događajima koji ovim dokumentima nisu obuhvaćeni.

Tijekom analize dokumenata koje je objavio WikiLeaks indeksirali smo i pretražili po ključnim pojmovima sve objavljene dokumente. Mogućnost da nam je promaknuo neki događaj u kojem su sudjelovali hrvatski vojnici je vrlo mala. Naravno, postoji mogućnost da se hrvatski vojnici spominju u nekom od 15.000 dokumenata koje WikiLeaks posjeduje, ali ih nije objavio jer je to tražio njihov izvor kako bi se spriječile moguće negativne posljedice. Moguće je i da su u tim dokumentima događaji iz 2010. i važni obavještajni podaci.

Bez podataka iz Kabula

No, u objavljenim dokumentima navedeni su događaji u kojima su sudjelovali hrvatski vojnici, a javnost o tome nije obaviještena, ili nisu do kraja javno objavljene okolnosti ranjavanja hrvatskog vojnika. U dokumentima se uglavnom opisuju događaji u kojima su sudjelovali pripadnici hrvatskih timova za obuku afganistanske vojske te vojne policije. Dokumentima su obuhvaćeni događaji na području Chancharana, Mazar-e Sharifa i Pul-e Khurmija. Aktivnosti hrvatskih vojnika u Kabulu u dokumentima se ne navode.

Tako je 19. kolovoza 2009. godine nekoliko hrvatskih vojnika iz sastava tima za obuku (OMLT) zajedno s pripadnicima afganistanske vojske upalo u talibansku zasjedu kod Chancharana. Došlo je do ozbiljne razmjene vatre u kojoj su dva pripadnika afganistanske vojske ranjena. Hrvatski vojnici su nakon okončanog sukoba pozvali medicinsku pomoć kako bi se pružila pomoć ranjenima. Riječ je o izvještaju koji je sastavio zapovjednik hrvatskog tima koji je bio u akciji. O ovom događaju Ministarstvo obrane nije izvijestilo hrvatsku javnost.

Ministarstvo obrane izostavilo je i detaljan opis ranjavanja razvodnika Ivana Husara koje se dogodilo 30. prosinca 2009. u američkom kampu Shaeen. Naime, MORH je iz informacije da je razvodnik ranjen krhotinama granate od 40 mm prilikom vježbanja izostavio podatak da je hrvatskog vojnika ranio američki vojnik.

Prekratak let granate

Prema opisu cjelokupnog događaja u dokumentu koji je objavljen na WikiLeaksu, američki vojnik je ispalio granatu koja je prekratko letjela te su uslijed eksplozije šrapneli po nogama ranili hrvatskog i američkog vojnika. Obojica su prevezeni u bolnicu gdje su im utvrđene lakše ozljede.

O zadaćama koje hrvatski vojnici obavljaju u Afganistanu i danas je malo informacija. Vojni vrh iznosi tek općenite informacije kako vojnici patroliraju, obučavaju afganistansku vojsku i imaju odličnu suradnju s američkim snagama. Ovi dokumenti otkrivaju kako su zadaće hrvatskih snaga izlazak na uviđaje nakon eksplozija improviziranih naprava te obučavanje afganistanskih vojnika, pri čemu nije neuobičajeno da se nađu pod vatrom talibanskih snaga.

Nadalje, zadaća naših vojnika je i pregled terena na kojem postoji opasnost da se nalaze improvizirane eksplozivne naprave. Osim obučavanja afganistanske vojske, hrvatski vojnici donedavno su imali zadaću patroliranja i izviđanja terena i nekoliko stotina kilometara udaljenog baznog logora te komuniciranja s pripadnicima lokalnih plemena kako bi prikupili informacije o kretanju talibana.

Izbušena dva terenca

O opasnosti te misije govori i izvještaj od 23. srpnja 2009. Tog dana hrvatski i afganistanski vojnici krenuli su u zajedničku operaciju obuke. No, u jednom trenutku napadnuti su granatama iz ručnog bacača te iz puškostrojnice. Nalazili su se pod unakrsnom vatrom iz dva smjera. Napad je trajao oko 10 minuta, a oštećena su dva terenska vozila LMV u vlasništvu hrvatske vojske. Ozlijeđenih nije bilo. Te zadaće obavljali su pripadnici Bojne za specijalna djelovanja i 350. vojne obavještajne brigade. Oni su donedavno bili smješteni na području Chancharana, na zapadu Afganistana.

Još 11 situacija: Od izvlačenja Nijemaca do granatiranja

28. srpnja 2006. - Ponekad se djelatnost hrvatskih vojnika sastoji samo od izvještavanja. Tako su hrvatski vojnici u Chanchranu svojim zapovjednicima poslali izvještaj da su pripadnici ANA-e napadnuti granatama iz RPG-a i strojnica. U napadu je jedan pripadnik afganistanske vojske ranjen.

10. listopada 2006. - Kod Pole Khumrija mađarska patrola napadnuta je improviziranom eksplozivnom napravom. Pripadnici hrvatske vojne policije dobili su dojavu o napadu u 11.42 sati te su odmah izašli na teren kako bi osigurali mjesto napada i obavili cjelokupni očevid. Hrvatski policajci u kamp su se vratili u 13.39 sati.

15. studenoga 2006. - Kod Mazar-e-Sharifa vozilo nepoznate marke teško je oštećeno, a žrtava nije bilo. Odmah po nesreći na teren su izašli hrvatski vojnici iz sastava OMLT-a, smješteni u Mazar-e-Sharifu kako bi utvrdili je li vozilo stradalo uslijed eksplozije improvizirane eksplozivne naprave.

24. studenoga 2006. - Pripadnici hrvatskog tima za vezu (OMLT) zajedno s američkim snagama ukrcali se u američke helikoptere kako bi tri kilometra sjeverozapadno od Sperwan Ghara dali podršku savezničkim snagama koje je granatama iz ručnih raketnih bacača i vatrom iz strojnica napao nepoznati broj talibana. Hrvatski vojnici u helikopter su se ukrcali u američkoj vojnoj bazi u Kandaharu. Poziv za pomoć stigao je u 12.15 sati, a helikopteri su uzletjeli u 13.02. Prema objavljenoj satnici cijeli događaj je završio u 15.36 sati. Prema službenom dokumentu u napadu nije bilo ranjenih ni ozlijeđenih. Cijeli događaj dogodio se u vrijeme dok su hrvatski vojnici bili raspoređeni na području Kandahara zbog obučavanja afganistanske vojske.

16. srpnja 2007. - Hrvatski vojnici u bazi u Pole Khumriu dobili su dojavu od afganistanske vojske da su tri vojnika ANA-e ozlijeđeni od eksplozije mine iznenađenja. Vojnici su odmah izašli na teren kako bi pomogli kolegama. No, kad su došli na mjesto događaja uvidjeli su da nema nikakve eksplozije. Naime, afganistanski vozač je zaspao za volanom i jednostavno se zabio u konstrukciju mosta. Kako je bila riječ o jakom udaru, mislio je da je naletio na minu.

13. prosinca 2007. - Tijekom zajedničke patrole hrvatski i afganistanski vojnici kod Kunduza naišli su na improviziranu minu. Ista se sastojala od četiri topovske granate i bila je postavljena na sredini ceste kojom je patrola prolazila.

15. svibnja 2009. - Hrvatski su vojnici pokazali i umijeće izvlačenja njemačkog vozila. Nijemcima je s ceste iskliznulo oklopno vozilo Dingo. Hrvati su pozvani u pomoć te su uz pomoć sajle i drugog vozila izvukli kolege iz nevolje.

3. srpnja 2009. - Kod Mazar-e-Sharifa hrvatska patrola našla se u blizini napada improviziranim eksplozivnim napravama. Hrvatski vojnici odmah su krenuli u osiguravanje područja napada. U napadu je oštećen jedan džip, a stradalih nije bilo.

23. srpnja 2009. - Hrvatsku-afganistansku patrolu napali talibani unakrsnom vatrom iz RBG-a i strojnica. Napad trajao 10 minuta. U napadu su uništena dva hrvatska LMV-a.

28. srpnja 2009. - Izvještaj hrvatskog zapovjedništva u Mazar-e-Sharifu da je došlo do napada granatama iz RBG-a na pripadnike afganistanske policije i da je jedan afganistanski vojnik ranjen.

19. kolovoza 2009. - Kod Feyzabada hrvatski su vojnici osiguravali mjesto eksplozije koju je izazvao bombaš samoubojica na motoru. U napadu su poginula tri kineska radnika. Sličan posao obavljali su i nakon talibanskog napada na jednu školu na sjeveru Afganistana. ( Krešimir Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:34