POVRATAK NA KREŠIMIROV TRG

MORH se vraća u centar a Grčićevo Ministarstvo seli kod Trga burze i plaćat će najam od 50.000 eura mjesečno

Saga o povratku Ministarstva obrane na Trg kralja Petra Krešimira IV. konačno se bliži kraju. Kako neslužbeno doznajemo, 31. ožujka okvirni je datum kada bi ministar obrane i načelnik Glavnog stožera trebali otići iz vojarne Croatia i ponovno zasjesti u centar Zagreba.

Istovremeno bi se Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, koje je sada na Krešimirovu trgu, preselilo u nekadašnje prostorije Privredne banke u ulici Franje Račkoga kod Trga burze.

Prema informacijama Jutarnjeg, pregovori oko iznajmljivanja tih prostora koje vodi Agencija za upravljanje državnom imovinom u završnoj su fazi. Prema istim informacijama, cijena mjesečnog najma je 50 tisuća eura. Očekuje se da bi postojeća poslovnica Privredne banke ostala u prizemlju zgrade, dok bi Ministarstvo dobilo sve ostale prostore u zgradi.

240 milijuna kuna

Ministar Branko Grčić potvrdio nam je kako je vrlo izvjesno da će se se djelatnici njegova Ministarstva preseliti na gore navedenu adresu, ali da on s detaljima nije upoznat, nego samo čeka dozvolu za preseljenje. Kako nam je rekao, njemu je važno da su novi prostori funkcionalni i da proračun Ministarstva tim preseljenjem ne bude financijski dodatno opterećen. Prema našim informacijama, djelatnicima Ministarstva najveći problem na novoj lokaciji predstavlja prostor za parkiranje. Naime, u podzemnoj garaži su za potrebe Ministarstva predviđena tek tri mjesta, a na vanjskim parkiralištima niti jedno. Stoga se u Ministarstvu pitaju gdje će oni sa svojih više desetaka automobila. U Ministarstvu obrane neslužbeno nam je rečeno da je još samo potrebno obaviti papirologiju i preseljenje može početi. Doduše, tvrdi se da će u zgradi na Krešimircu biti potebno napraviti neke građevinske preinake te rekonstruirati kotlovnicu. No, kažu da nije riječ o velikim zahvatima.

Preseljenje dijela Ministarstva obrane i Glavnog stožera u vojarnu Croatia prije pet godina inicirao je tadašnji načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić. On je tadašnjeg ministra obrane Branka Vukelića pridobio za tu ideju te se ubrzo počelo pričati o hrvatskom Pentagonu kraj smetlišta Jakuševac. U Lucićev projekt potom se utuklo oko 240 milijuna kuna, obnovljeno je samo nekoliko zgrada, ali je vojarna ostala bez kuhinje koju ni danas nema.

U vojarni dva kabineta

U vojarnu Croatia 2010. godine preselio se tek kabinet ministra obrane i načelnika Glavnog stožera s pratećim osobljem, dok su 75 posto zgrade na Krešimirovu trgu i dalje koristili pripadnici MORH-a i Stožera. U MORH-u su te 2010. godine, kada je krenulo preseljenje, tvrdili da je sjedište MORH-a u vojarni Croatia uređeno po svim standardima NATO-a i taj su čin proglasili konačnim krajem demilitarizacije Zagreba.

Milijuni za benzin

No, u vojarni Croatia uređeno je tek nekoliko zgrada, ali se nije štedjelo na perverzijama. Tako je, primjerice, uvedena satelitska telefonska veza između kabineta ministra obrane i načelnika Glavnog stožera, iako se uredi nalaze u istoj zgradi jedan ispod drugog i potpuno je bespotrebna, ali MORH za nju mjesečno plaća velik iznos.

Ubrzo nakon preseljenja u MORH-u su shvatili da je to bila velika pogreška.

Naime, veći dio Ministarstva i Glavnog stožera ostao je na Krešimirovu trgu te su njihovi djelatnici mjesečno gubili po nekoliko sati dolazeći na sastanke u vojarnu ili u centar grada. To je uključivalo i velike troškove prijevoza.

Lesi se vraća kući

Prema nekim izračunima, samo na vožnje od jednog do drugog objekta godišnje se trošilo nekoliko milijuna kuna benzina. Inicijativu za povratak MORH-a i Glavnog stožera na staru adresu odmah po dolasku na ministarsku dužnost pokrenuo je Ante Kotromanović . No, prije toga je bilo potrebno pronaći adekvatnu lokaciju za Ministarstvo regionalnog razvoja. Ona je nakon godinu dana traženja pronađena, a Lesi se konačno vraća kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:21