SDP PREDLAŽE

'Moratorij na ovrhe produljiti na 2 ili 3 godine'

Promjena zakona odnosila bi se na osobe koje imaju u vlasništvu samo jednu nekretninu, rekao je Maras
Zagreb, 091014. Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Orsat Miljenic i Gordan Maras.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Smatram da moratorij na ovrhe osobama koje imaju samo jednu nekretninu treba produljiti na dvije, a možda i tri godine. Zato ovo važno pitanje namjeravam inicirati odmah nakon završetka predsjedničkih izbora - objavio je Gordan Maras, član Vlade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, u subotu u razgovoru za Jutarnji list.

Pomoć građanima

- S obzirom na veliki broj građana koji su izloženi ovrhama, vrijedi razmisliti kako da im pomognemo, a da pritom nitko ne dovede u pitanje poslovanje banaka. Moj je prijedlog da dužnici dobiju razdoblje od dvije ili tri godine u kojem trebaju pronaći novi posao kako bi ponovno mogli otplaćivati kredite, a da pritom budu zaštićeni od deložacija i gubitka stana. Naravno, ovdje mislim na dužnike kojima je to jedina nekretnina i da je u pitanju stan normalne veličine, a ne kuća od 300 kvadrata ili neki rezidencijalni objekt - pojasnio je Maras. Pritom je dodao kako s ovom idejom izlazi prvenstveno kao SDP-ov potpredsjednik, a tek zatim i u funkciji člana Vlade. Razlog je razumljiv: eventualne promjene Ovršnog zakona su u ingerenciji Ministarstva pravosuđa i, djelomično, Ministarstva socijalne politike, a ne Ministarstva poduzetništva koje vodi Maras. No, pitanje ovrha uvelike je i političko te Marasovu najavu otvaranja rasprave o olakšavanju položaja dužnika vrijedi gledati kao pokušaj Vlade da preuzme inicijativu u temi o kojoj će se sigurno voditi žestoke rasprave u nadolazećoj kampanji za parlamentarne izbore.

Spašavanje dužnika

Prema podacima nevladinih organizacija, u Hrvatskoj je blokirano 320.000 ljudi, a ukupni iznos duga fizičkih osoba iznosi 29,5 milijardi kuna. Doduše, početkom prošle jeseni Milanovićeva je Vlada promijenila Ovršni zakon i uvela jednogodišnji moratorij koji se odnosi na socijalno ugrožene dužnike. Na taj je način pokušala spasiti osobe koje više ne mogu otplaćivati stambene kredite, ali i popustila pred višemjesečnim pritiscima nekih nevladinih udruga. U travnju 2014. udruga Franak pozvala je Vladu da proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu, a Hrvatsku narodnu banku (HNB) da objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima vezanima uz švicarski franak pod ovrhom jedine nekretnine. Manje-više isto stajalište u predsjedničkoj je kampanji zastupalo oboje kandidata o kojima se danas glasa.

Čeka se stav Vlade

Međutim, tek treba vidjeti hoće li najavljena Marasova inicijativa dobiti podršku ostalih ministara. Čini se da su u Ministarstvu pravosuđa prilično skeptični prema eventualnim promjenama, makar u neslužbenom razgovoru ističu da najprije treba vidjeti kakav je stav Vlade. Ali, zasad smatraju kako su nedavne promjene Zakona značajno pomogle dužnicima, koji su dobili poček od jedne godine ako im prijeti ovrha.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA SKEPTIČNO Hrvatska sada ima bolji zakon od Španjolske

‘Ovršenici su sada u boljem položaju nego što su to, primjerice, osobe koje u Španjolskoj ili Italiji ne mogu plaćati stambene kredite. U tim zemljama ne možete izbjeći ovrhu ako primate socijalnu pomoć, a u Hrvatskoj je to moguće”, glasi protuargument Ministarstva pravsuđa koje podsjeća da se na ovakav način ugrožavaju tvrtke ili pojedinci kojima se duguje. “Treba uzeti u obzir da neke tvrtke očekuju svoj novac kako bi plaćale zaposlene i nastavile proizvodnju.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:02