DANAS PROPALI PREGOVORI, SUTRA KONAČNA ODLUKA

'MORAMO PRONAĆI NAJBOLJE RJEŠENJE KAKO MATURANTI NE BI ISPAŠTALI' Jovanović se nada dogovoru sa sindikatima

Plaće bi mogle rasti kada se BDP vrati na razinu iz 2009., no sindikati misle da je to predaleka budućnost
Zagreb,010513.Na Trgu bana Jelacica odrzan sindikalni prosvjed u povodu Praznika rada. Umjesto uobicajenih proslava 1. svibnja, Medjunarodnog praznika rada, sindikati su danas na trgovima najvecih hrvatskih gradova organizirali prosvjede protiv neodrzivog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji pod motom Mijenjajte smjer. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

NOVO 20:30 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović smatra da većina učenika, roditelja i nastavnika od sindikata i Vlade očekuje dogovor u interesu učenika, a iz Ministarstva ističu da "nastoje pronaći najbolje rješenje kako u slučaju štrajka maturanti ne bi snosili njegove posljedice".

Sindikati su štrajk najavili za srijedu, 5. lipnja. No, ministar je izrazi nadu da će sutrašnji sastanak sa sindikatima završiti dogovorom.

Komentirajući najavu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske da će zbog štrajka zatražiti odgodu državne mature, ministar Jovanović je Hini rekao kako je anketa koju je Ministarstvo danas provelo u školama, pokazala potrebu da se postigne dogovor koji će biti prvenstveno u interesu učenika.

Ministarstvo istodobno nastoji pronaći najbolje rješenje kako u slučaju štrajka maturanti ne bi snosili njegove posljedice, istaknuo je Jovanović.

Ministar Jovanović smatra da je Vladin prijedlog dobra osnova za daljnje pregovore i nada se da će sutrašnji sastanak sa sindikatima završiti dogovorom.

19:30 Predstavnici svih sindikata državnih i javnih službi i Vlade danas nisu potpisali sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama, a njihov je novi sastanak najavljen za sutra ujutro.

Vlada je predložila sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kojim se točno definira vrijeme kada će se povećati plaće. Vlada predlaže da to bude u trenutku kada se ukupni bruto domaći proizvod vrati na razinu iz 2009., dakle u vrijeme kada je počela kriza, jer to osigurava da ima sredstava za isplatu povećanja plaća od 3 posto i osigurava da se taj sporazum može ostvariti, kazao je nakon poslijepodnevnog sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Taj je sastanak održan nakon što je jutros propao posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom, nakon čega su ti sindikati najavili da od srijede, 5. lipnja, kreću u štrajk,

Mrsić je u izjavi i nakon poslijepodnevnog sastanka istaknuo kako će se vlada obvezati da u 2013. neće smanjivati razinu plaća u državnim i javnim službama.

Ponovio je da Vlada neće kupovati socijalni mir, neće se zaduživati za isplatu plaća te kako želi potpisati sporazum koji je ostvariv za jednu i drugu stranu.

Mrsić je za sutra ujutro najavio nastavak razgovora predstavnika svih sindikata državnih i javnih službi i nada se da će većina sindikata potpisati sporazum.

Na novinarski upit o najavljenom štrajku dijela sindikata, Mrsić je rekao kako se nada da štrajka neće biti, kako će se ipak sjesti za stol. Ovo je kompromisan prijedlog, kazao je Mrsić koji smatra da će biti dosta sindikata koji će pristati na ovakav sporazum.

Neće biti blokade zemlje, granica, zdravstveni sustav će funkcionirati normalno, nadam se da će i matura funkcionirati normalno, rekao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da sindikati u srijedu idu u štrajk kao što su najavili.

"Štrajk u srijedu ide kao što smo najavili, ukoliko postignemo dogovor mi ćemo ga obustaviti, ukoliko u štrajku postignemo dogovor opet ćemo ga prekinuti", kazao je.

Mi nudimo rješenje, Vlada mora zajamčiti da neće više smanjivati plaće i da će ono što je jednostano otela vrati u razumnom roku, a ne u ovom roku za 15 godina, kazao je Mihalinec koji je najavio kako će sutra doći na nastavak razgovora.

No, na njega ne misli doći predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić koji je ponovio kako su prijedlozi Vlade nerealni, kako Vlada ne želi dati garanciju da neće smanjivati plaće i dodatke, ukupnu razinu primanja svakog pojedinca u ovoj godini.

"Žele da se vrati 3 posto plaće kada BDP poraste 5 ili više posto. U Njemčakoj je rast BDP-a 0,1 posto, a Njemačka stoji malo bolje, cijela Europa je u recesiji, a oni predlažu da nam to vrate kada rast bude 5 posto, to je valjda za pet ili 10 godina, kazao je Ribić.

----------------------------------------------

ZAGREB - S obzirom da posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom danas nije uspio, sindikati od srijede, 5. lipnja kreću u štrajk, a prvi će štrajkati dva najveća: Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji je zbog toga zatražio i odgodu mature.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama nadležne u srednjim školama obavijestio je o neuspjehu pregovora i početku štrajka, a Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručio je kako u vrijeme štrajka neće obavljati poslove mature i zatražio da u vrijeme štrajka odgodi sve poslove oko matura do završetka štrajka.

U SRIJEDU OPĆI ŠTRAJK U HRVATSKOJ Propala i današnja runda pregovora sindikata i Vlade

Predsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec upozorio je da će ako učine suprotno i pokušaju provesti maturu u nekim školama, biti odgovorni za svu štetu koja nastane, a koja, istaknuo je, neće biti samo materijalna već će ići i na štetu maturanata kojima će ispiti biti poništeni.

FOTO: Propala i današnja runda pregovora sindikata i Vlade

Štrajku će se u idućim dana priključivati i drugi sindikati, u srijedu će se priključiti i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, a u četvrtak Sindikat osnovnih škola, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Zavod za mirovinsko osiguranje. U petak će u štrajk ući Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, a štrajk će se nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

Mihalinec je istaknuo da će sindikati danas uputiti poziv svim sindikatima u zemlji da ih podrže i sudjeluju kroz oblik štrajka solidarnosti u koji se mogu uključiti tek treći dan.

Ako ne postignu dogovor, smatra da će ministar rada Mirando Mrsić u povijesti ostati zabilježen kao ministar koji nije uspio postići sporazum sa sindikatima "koji su te godine tražili nula kuna iz proračuna".

'VLADA ŽELI DA ŠTRAJKAMO JER RADI SVE DA PROPADNU PREGOVORI' Ribić se okomio na Mrsića

Pojasnio je da prema Zakonu o reprezentativnosti, ministar Mrsić sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama može postići samo s jednim od sindikata koji nisu u sporu, a taj bi sporazum, ukoliko se potpiše, obvezivao i one sindikate koji su u sporu.

"Pritisak na nas da odustanemo od štrajka jer će Mrsić s nekim potpisati neki sporazum bila bi prodaja interesa naših članova", zaključio je.

Ustvrdivši da Vlada ne želi sa sindikatima koji su u sporu postići dogovor, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić rekao je da je ministar Mrsić sve poduzeo da do štrajka dođe te da su za štrajk odgovorni i Vlada i premijer.

"Nema nikakvog dogovora koji bi išao ispod razine dostojanstva naših članova", kazao je, dodavši da je prijedlog o tome da će se sporazumjeti o nečemu što se mora u štrajku dogovoriti "destruktivan i nemoralan".

Srž sukoba, naglasio je, nalazi se u tome što sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava, a Vlada očito želi trajno smanjiti prava.

Navodeći primjer da tri posto smanjenja plaća zaposlenima u javnim i državnim službama iznosi 790 milijuna kuna, dok ovogodišnji kolektivni ugovor za zdravstvo iznosi 800 milijuna, Ribić je ustvrdio da novca u proračunu ima, ali je pitanje za koga.

Naglasio je da će na sastanku koji je sazvao minstar Mrsić za danas kako bi sa sindikatima zaključio sporazum o očuvanju materijalnih prava zaposlenih u javnim i državnim službama, tražiti arbitražu te će tako, smatra, još jedanput pokazati dobru volju.

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić istaknuo je da će carinski sindikat sutra na sjednici raspravljati o štrajku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26