JAČANJE HRVATSKE VOJSKE

'MORAMO OSNAŽITI RATNU MORNARICU' Ministar Kotromanović o gradnji pet brodova Obalne straže

'Jadransko more ima ključnu geostratešku poziciju za Hrvatsku i moramo znati kako osigurati naše interese'
Slunj, 261012.Na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik Slunj odrzao se Dan uvazenih gostiju vjezbe postrojbi HKoV-a UDAR -12/2, kojem je nazocio ministar obrane Ante Kotromanovic i nacelnik Glavnog stozera OS RH general pukovnik Drago Lovric. Vojna vjezba "UDAR 12" takticka je vjezba ojacane motorizirane bojne s bojevim gadjanjem koja se provodi u cilju ocjenjivanja spremnosti postrojbi HKoV-a.Na fotografiji: Ministar obrane Ante Kotromanovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

SPLIT - Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas u Splitu da se Hrvatska ratna mornarica (HRM) mora osnažiti radi zaštite nacionalnih interesa od sigurnosnih ugroza i najavio je skoro raspisivanje natječaja za gradnju pet brodova Obalne straže.

"Hrvatska ratna mornarica će imati važnu ulogu u Oružanim snagama RH (OS RH) i moramo je poduprijeti da bude jača i bolja nego što je sada", rekao je ministar Kotromanović novinarima danas u stanci znanstveno-stručnog skupa "Hrvatska ratna mornarica - Jučer. Danas. Sutra", koji se održava u Domu OS RH u Splitu.

Jadransko more ima ključnu geostratešku poziciju za Hrvatsku i "moramo znati kako osigurati naše interese, pogotovu kada uđemo u Europsku uniju (EU), kako se braniti od raznih 'asimetričnih prijetnji' koje ćemo sigurno imati".

Asimetrične prijetnje uključuju terorizam, trgovanje oružjem za masovno uništenje i radikalne ideje.

Postavlja se pitanje hoće li ulaskom Hrvatske u EU možda Italija prebaciti težište svoga angažmana s Otranta na Mediteran, a da ćemo mi morati preuzeti zadaću čuvanja tog prostora, rekao je Kotromanović.

Najavio je kako će se za dan, dva pokrenuti raspisivanje tendera (natječaja) za gradnju pet brodova Obalne straže o čemu je Vlada, kako je podsjetio, donijela odluku. Već ove godine planiran je početak gradnje prvog od tih pet brodova koji će biti prototip i stajat će desetak milijuna eura, a kasnija gradnja preostala četiri možda će stajati nešto manje, rekao je.

"Cilj je da ovi obalni brodovi budu i jedan od naših izvoznih proizvoda jer su osmišljeni u Brodarskom institutu, a gradit će se u domaćim brodogradilištima", kazao je Kotromanović.

Osim gradnje brodova Obalne straže, mi u budućnosti imamo i veće ambicije jer Hrvatska vojska mora imati nekoliko korveta koje mogu samostalno boraviti 15-ak dana na otvorenom moru, istaknuo je Kotromanović.

"Dugoročni prioriteti HRM-e su razni tipovi brodova, od minolovaca, do nekoliko korveta, ali to užasno puno košta. Jedna fregata s protuzračnim i protubrodskim sustavima košta oko 300 milijuna eura", kazao je Kotromanović, dodavši kako će se morati vidjeti "kakve su projekcije proračuna u idućih osam godina".

Na upit hoće li se za tu namjenu moći dobiti sredstva iz fondova EU, ministar Kotromanović je kazao "za sada nažalost ne".

"Pokušavamo projekt obalnih brodova provući kroz fondove EU-a, ako se ikako bude moglo, to bi za nas bilo sjajno. Ali sad oni takve stvari ne financiraju", kazao je.

Na upit postoji li mogućnost da NATO pomogne financirati gradnju brodova Obalne straže u Hrvatskoj, odgovorio je također niječno.

Ministar Kotromanović je najavio skorašnje održavanje znanstvenih skupova i o razvoju kopnenih i zračnih snaga u OS RH.

"Ono što nas razlikuje od većine drugih zemalja članica NATO-a je da su se one razvijale u kontinuitetu, a mi smo većinu tehnike zarobili u Domovinskom ratu i sada moramo dati veći impuls modernizaciji Hrvatske vojske," naglasio je.

Podsjetio je kako su sadašnja proračunska sredstva za oko 20.000 pripadnika OS RH oko četiri milijarde i 750 milijuna kuna.

Na upit kako komentira poteškoće s neperspektivnim vojnim objektima , kazao je kako je većina takvih objekata predana lokalnim zajednicama jer je Ministarstvu obrane opterećenje plaćati komunalne naknade za njih.

"Mi smo predali više od 300 takvih objekata i više od 40 milijuna četvornih metara zemlje. Nažalost, lokalna zajednica je od toga iskoristila samo nekoliko postotaka", rekao je ministar Kotromanović.

Na znanstveno-stručnom skupu na kojem se raspravlja o razvoju HRM, sudjeluju i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik HRM komodor Robert Hranj, te stručnjaci među kojima Vlatko Cvrtila, Serđo Kos, Davorin Rudolf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:30