EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

MOLITVA ŽELJKA SABE ZA NOVI MANDAT 'Bože, šalješ li me da opet spasim Vukovar?'

Molio sam se Bogu za gradski proračun i za svoje zdravlje. U dva čudesna dana u blagajnu je stiglo 6,800.000 kuna, a ja sam prirodnim putem izbacio iz tijela ogromni kamen! Bog mi je pomogao! On će odlučiti hoću li se opet kandidirati i donijeti milijardu eura investicija za spektakularnu dunavsku žičaru od dvorca Eltz do Vučedola!
Željko Sabo
 Vlado Kos / CROPIX

Kad sam u subotu, 10. svibnja, dogovarao ovaj intervju s bivšim (a možda i budućim) vukovarskim gradonačenikom i, još uvijek, saborskim zastupnikom SDP-a Željkom Sabom, taj naš dogovor nije bio lišen dramatike. Naprotiv.

Sabo me, gotovo potresnim glasom, upitao dolazim li u Vukovar da mu pomognem, ili, možda, dolazim kao krvnik. Možda se nije baš tako izrazio, ali to je bio smisao njegovih riječi.

A onda me pitao vjerujem li u Boga. Odgovorio sam potvrdno, bez puno razmišljanja i zamuckivanja. Pokazalo se da je to bio odlučujući trenutak kada je Sabo u sebi prelomio i pristao mi dati intervju, piše Globus .

Kad sam ga sutradan, u nedjelju 11. svibnja, u Vukovaru - sastali smo se i razgovarali u hotelu “Lav” na obali Dunava - upitao bi li pristao sa mnom razgovarati da sam kojim slučajem rekao da ne vjerujem u Boga, odgovor je bio kategorički negativan.

Čak i da sam okolišao da dam precizan odgovor ili da sam na bilo koji način relativizirao njegovo pitanje, Sabo bi mi - kako mi je rekao - dao odbijenicu.

U hotelu “Lav” Sabo i ja našli smo se, po dogovoru, u 19 sati. Bio je ležerno, vikendaški obučen. Ali ni tom našem živom susretu nije nedostajalo dramatike. Ona je, dapače, bila još veća nego dan ranije, u subotu.

Zašto ste me u subotu pitali vjerujem li u Boga i prema tome donijeli odluku hoćete li mi dati intervju ili nećete?

- Zato što sam u ovih posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao sve svoje molitve prema Bogu. Molim se Bogu da mi pomogne, prepustio sam se njemu i zahvaljujem mu na svakom dobrom čovjeku koji mi prilazi s dobrim namjerama.

Zato sam vas i pitao: da li vas k meni šalje Bog ili je nešto drugo u pitanju?

Iznenadili ste me ovom svojom knjigom: »Projekt Vukovar«. To je, vidim, nešto dosta svježe, to još nije predstavljeno javnosti...

- To je trebalo biti prezentirano na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Vukovara, 3. svibnja.

A zašto nije?

- Zato što je došlo do raspuštanja Gradskog vijeća. Odlukom Vlade nije prihvaćen proračun Grada Vukovara – a odlukom Vlade isto je tako razriješen i gradonačelnik, kao i njegovi zamjenici.

Tko je sve trebao biti prisutan na svečanoj sjednici u Vukovaru 3. svibnja?

- Premijer, a možda i predsjednik države. Zajedno s nekim ministrima koji bi došli da im se prezentira »Projekt Vukovar«.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20