UDAR NA MILANOVIĆEVA MINISTRA

MOL: ‘Pregovarat ćemo, ali Vrdoljak mora otići’

Varazdin, 210314.Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Varazdinu potpisao ugovore o dodjeli drzavnih potpora za energetsku ucinkovitost i obnovljive izvore energije sa zupanom Predragom Stromarom.Na fotografiji: ministar Ivan Vrdoljak.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

Vodstvo MOL-a, doznao je Jutarnji list od izvora bliskog Upravi mađarske naftne kompanije, odlučilo je prekinuti pregovore o načinu upravljanja Inom i odnosima dvoje najvećih dioničara sve dok je na čelu hrvatskog pregovaračkog tima ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Lista ‘grijeha’

Čelnici MOL-a zaključili su kako je ministar Vrdoljak zapravo cijelo vrijeme pregovora opstruirao sve pokušaje da se pronađe kompromisno rješenje te minirao sva nastojanja da se postigne dogovor koji će zadovoljiti obje strane. Vrdoljak je angažirao skupe savjetnike kojima zbog osobnih, ali i zbog interesa skupina kojima pripadaju, nije stalo da hrvatska i mađarska strana pronađu zajedničko rješenje za sadašnje probleme.

Osim toga, procjenjuju u MOL-u, ministar Vrdoljak stalno je pokušavao preko leđa Mađara skupljati političke poene u javnosti predstavljajući se kao zaštitnik nacionalnih interesa. U MOL-u također optužuju Vrdoljaka da je donio odluku o prodaji plinskih zaliha kojom je oštetio Inu za više od 250 milijuna kuna. Korist od toga imali su neki privatnici i HEP kojemu će se tako popraviti poslovna bilanca i ojačati položaj predsjednika Uprave koji je blizak Vrdoljaku.

Brzi dogovor

U takvim okolnostima, ističu u Budimpešti, daljnji razgovori s ministrom Vrdoljakom nemaju nikakva smisla. Istodobno, međutim, inzistiraju da se pregovori dvije strane što prije nastave kako bi se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti obje strane te zajamčiti daljnji razvoj i prosperitet Ine. ( I. A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:39