BOGATI RUS

MOĆNI OLIGARH U PRITVORU Putin uhitio milijardera koji je na Mljetu htio stvoriti turistički grad

Jevtušenkov je priveden zbog sumnje da je prao novac prilikom kupnje naftne kompanije Bašnjeft

Vladimira Jevtušenkova, jednog od najbogatijih Rusa, agenti ruskog Istražnog ureda (Sledstvennij komitet) priveli su desetak dana uoči njegova 66. rođendana zbog sumnji u nezakonito preuzimanje naftne kompanije Bašnjeft i pranja novca u vezi s tim poslom.

Oligarh blizak i lojalan Kremlju vlasnik je tvrtke Sistem koja kontrolira najveću rusku teleoperatersku mrežu MTS. Težak je sedam milijardi dolara i na Forbesovoj listi ruskih bogataša zauzima 15. mjesto.

Elektronska narukvica

Jevtušenkovu, koji je i u Hrvatskoj poznat po zavrzlamama oko kupnje zemljišta na Mljetu, određen je kućni pritvor na podmoskovskom posjedu Žukovka i nošenje sigurnosne elektronske narukvice, uz zabranu korištenja telefona i interneta.

Priveden je jer su se “uočile mnoge nepravilnosti u procesu kupnje naftne kompanije iz ruske republike Baškortastan”. Problem, između ostalog, leži u sumnji da u fondovima koji su prodali svoje dionice Jevtušenkovu svoje prste imaju nekadašnji guverner Baškortastana Murtaz Rahimov i njegov sin Ural.

Direktno s moskovskog aerodroma, kad se osunčan vratio s Azurne obale, priveden je i armenski biznismen Levon Ajrapetjan, posrednik u poslu. Jevtušenkov je četvrtoosumnjičeni i ako mu se dokažu optužbe, može zaglaviti do sedam godina u zatvoru.

Vladimir Jevtušenkov je prije osam godina na Mljetu za pet milijuna eura kupio zemljište na kojem je želio sagraditi 110 milijuna eura vrijedan hotelsko-turistički kompleks. No, stvari su se zakomplicirale i ruski se poduzetnik nije mogao upisati kao vlasnik zemljišta. Naime, dio terena je registriran kao šuma i ne smije se prodati strancima. Poslije se ispostavilo da čestica u zemljišnim knjigama upisana kao šuma zapravo nije šuma. Osim toga, na djelu su bila i stranačka prepucavanja: na vlasti na Mljetu bio je SDP koji je u prostornim planovima planirao gradnju turističkog objekta, a županijska HDZ-ova vlast odlučila je, pak, da se na otoku takvi objekti ne smiju graditi.

Pad na burzi

Rusi se pitaju je li na pomolu novi nastavak Putinova obračuna s neobuzdanim oligarsima. Malu pomutnju unosi činjenica da je Jevtušenkov “kremaljski oligarh” blizak Putinu. Svojedobno je i moskovski Komersant rogoborio zašto Putin i ostali ruski dužnosnici u razgovorima s hrvatskim kolegama kao jedan od prioriteta rusko-hrvatskih odnosa ističu rješenje slučaja Jevtušenkova zemljišta na Mljetu.

“Zašto državni dužnosnici toliko brinu za privatne poslove oligarha”, pitao se, ne bez cinizma, Komersant.

Iako Jevtušenkov tvrdi da nije kriv, međunarodne poslovne institucije reagirale su bojažljivo pa je na njujorškoj burzi zabilježen pad dionica MTS-a od tri posto. Među ruskim oligarsima zazvonilo je na uzbunu.

Hodorkovski: Iza svega stoji Sečin, Šef Rosnjefta

Kupoprodaja Bašnjefta, zbog koje je Jevtušenkov zaglavio na ispitivanju, obavljena je još 2007., a posao je iznosio 2,5 milijardi dolara. Jevtušenkov sve pobija, a Moskvom kruže razne glasine. Jedna od njih je da iza ovoga stoji Igor Sečin, siva eminencija Kremlja, drugi čovjek Putinova režima i direktor državne naftne kompanije Rosnjeft. On je i glavni “osumnjičeni” da je producirao i aferu Jukos. U njega upire prstom i nedavno amnestirani bivši gazda Jukosa Mihail Hodorkovski.

- Sečin stoji iza svega. U posljednjih 11 godina on nije postao pametniji, ali je zato još pohlepniji - tvrdi Hodorkovski.

Taj nekada najbogatiji Rus, s turobnim sibirskim iskustvom, kaže kako je očito da Jevtušenkov nije “želio predati svoju imovinu prema ponuđenim uvjetima”.

Oglasio se i Kremlj. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kaže da “ovaj slučaj nema nikakve sličnosti s Hodorkovskim”, da nema nikakve političke pozadine i da “nadležni rade svoj posao bez pritiska s bilo koje strane”

.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 07:04