RJEŠENJE ZA KRIZU

Mobilizirani hoteli dobit će obeštećenje zbog smještaja izbjeglica: ‘Pokrit će se barem minimalni troškovi‘

‘Svrha je privremenog prihvatnog centra da se izbjeglice sigurno smjeste, evidentiraju, dobiju osnovnu zdravstvenu zaštitu‘

Hotel Grabovac, arhivska fotografija

 Srđan Vrančić/Cropix

Sportska dvorana u Gospiću postala je privremeni prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine, odlučilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH. U dvorani je već pripremljeno 100 kreveta i kompleti posteljine, što je osigurano iz državnih robnih zaliha, a Ravnateljstvo civilne zaštite osigurat će prehranu za osobe koje se ondje nađu u tranzitu. Doznajemo da će hranu pripremati MORH-ovo poduzeće Pleter, koje je to radilo i na potresom pogođenom području, kao i da je u dvoranu uveden mrežni internet.

- Svrha je privremenog prihvatnog centra da se izbjeglice sigurno smjeste, evidentiraju, dobiju osnovnu zdravstvenu zaštitu te u što skorijem roku upute na druge lokacije na kojima bi imale adekvatan smještaj koji je osiguran na području Ličko-senjske županije. Među osobama koje su ratna razaranja prisilila da napuste svoje domove većinom su žene i djeca.

Kako bi se pomoglo izbjeglim ljudima i djeci, uspostavljen je i sustav podrške koji će ukrajinskim obiteljima pružiti zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć koja će im omogućiti prilagodbu i suočavanje s traumama koje su proživjeli - kaže Jasna Orešković Brkljačić, načelnica Stožera i zamjenica ličko-senjskog župana.

Prvo kapaciteti u vlasništvu države

Župan ličko-senjski Ernest Petry kaže nam da će se prvo početi popunjavati smještajni kapaciteti u vlasništvu države, odnosno lokalne uprave, te potom i privatni hoteli koji su iskazali zanimanje za besplatno udomljavanje tih nesretnih ljudi.

- Mobiliziran je HEP-ov hostel u Karlobagu sa 25 mjesta, plitvički hotel Grabovac ima 55 mjesta, a imamo dovoljno privatnih hotelijera i vlasnika prenoćišta koji su suglasni s tim da se mobilizira višak njihovih kapaciteta. Vjerujem da će za njih biti osigurana neka sredstva, ne da bi zaradili, nego da bi im se pokrili barem minimalni troškovi - kaže nam župan Ernest Petry.

Tako su osigurali oko 500 ležajeva, kad se popune, ići će se na mobilizaciju privatnih kuća i stanova u Lici koji su u ovom trenutku prazni.

U prostoru Crvenog križa u Debelom Brdu osigurano je 17 kreveta za osobe koje će eventualno biti covid-pozitivne. Ono o čemu posebno vode brigu, kaže župan, jest da ti smještajni kapaciteti budu u urbanim dijelovima Like, s obzirom na to da djecu planiraju odmah uključiti u zajednicu upisom u vrtiće i škole, a zajedno s majkama ih osigurati zdravstveno kako bi imali i pravo na skrb u zdravstvenim ustanovama.

- Nadamo se da ćemo našom dobrodošlicom pomoći i barem malo umanjiti bol i tugu koju ukrajinski izbjeglice nose u srcima - dodaje župan Petry.

Ljuti Milinović

Odluka o mobilizaciji najveće gospićke sportske dvorane prilično je naljutila Darka Milinovića (LiPO), bivšeg župana i opoziciju Ernestu Petryju, kojega je preko društvenih mreža upitao "je li normalan i srami li se barem malo".

"Pa jeste li normalni? Mislite li imalo na našu djecu i naše sportašice i sportaše? Naravno - ne. Dvoranu namijeniti za izbjeglice, a djecu izbaciti. Tako blokirate odigravanje utakmica rukometašima, rukometašicama, košarkašicama itd. Onemogućavate im normalan trening. Uništavate ionako slab društveni život u gradu", piše Milinović, pa predlaže da "uzmu malu dvoranu u osnovnoj školi ili srednjoj, hotel u Karlobagu, hotel na Oštarijama koji se može za deset dana staviti u funkciju, vojarnu koja zjapi prazna te potkrovlje Razvojnog centra".

"Imate sto mogućnosti, a sve plaća Vlada, Petry, stožeraši, udarite po djeci i sportašima, drugo ne znate. Petry, sramiš li se bar malo?" piše Darko Milinović na svojem FB profilu.

"Neprimjereno je sada planirati kako iskoristiti izbjeglice za poboljšanje demografske slike"


Demografkinju s Instituta za migracije i narodnosti Sanju Klempić Bogadi pitamo može li dolazak ukrajinskih izbjeglica u Hrvatsku, uz kvalitetnu imigrantsku politiku, pomoći popraviti demografsku sliku hrvatskog društva.

- Uopće se o tome ne može govoriti u ovom kontekstu zbog toga što se radi o ljudima koji Hrvatsku smatraju ipak samo svojim privremenim boravištem. Potpuno je drugačija situacija kada u neku zemlju radnici dolaze svojevoljno, a ne kada su kao izbjeglice prisiljeni doći - smatra Klempić Bogadi. Koliko će ljudi i koliko dugo ostati u Hrvatskoj, najviše ovisi o tome koliko će se trajati rat.

- Hrvatska za sada još nema strateški plan što napraviti s izbjeglicama, ali to je potpuno očekivano s obzirom na to da je do ovakve situacije došlo u zadnjih desetak dana - kaže. Neprimjereno je, ističe, u ovoj situaciji govoriti o tome da bi se ukrajinske obitelji trebalo potaknuti na život u demografski devastiranim regijama. (K. Zupičić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:56