PROCJENE ZA 2010. I 2011.

MMF upozorava: U Europi je najgora Grčka. Onda Hrvatska

Oporavak je previše slab da bi osigurao veće otvaranje radnih mjesta pa nezaposlenost ostaje najveći ‘ekonomski i socijalni izazov’
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Iduće godine hrvatski će BDP rasti po stopi od 1,6 posto, što je blagi pomak u odnosu na 2010., kada se očekuje pad od 1,5 posto, govore najnovije procjene MMF-a koje su potpuno u skladu s očekivanjima domaćih ekonomista. Ranije je MMF bio više optimističan. Zahvaljujući umjerenom rastu, anketna stopa nezaposlenosti nagodinu će pasti na devet posto s ove godine rekordnih 9,5 posto.

Okupljanje u Washingtonu

U izvješću objavljenom uoči godišnje skupštine MMF-a i Svjetske banke koja se ovog vikenda održava u Washingtonu Hrvatska se nigdje izričito ne spominje. Međutim, brojke koje iznosi ta institucija potvrđuju da je Hrvatska u grupi europskih zemalja koje najsporije izlaze iz krize. Lošije stoji jedino Grčka u kojoj će ekonomija snažno pasti ove (-4 posto) i iduće (-2,6 posto) godine, a poput Hrvatske, puževim korakom vuče se i ekonomija Rumunjske.

Velike razlike ostaju

Općenito, ekonomski rast u Europi MMF ocjenjuje kao “umjeren i neujednačen”. “Postoje velike razlike po pitanju ekonomskih izgleda u regiji, ovisno o razini zaduženosti javnog i privatnog sektora, te o tome do koje mjere makroekonomske politike mogu podržati oporavak”, navodi MMF u svojoj publikaciji “World Economic Outlook”.

Od zemalja eurozone, uz Grčku, probleme s oporavkom imaju i ostale zemlje koje su opterećene velikom zaduženošću i nižom konkurentnošću ekonomije, poput Portugala i Španjolske. U tranzicijskoj Europi, pak, najveće probleme imaju zemlje koje su prije krize prošle veliki boom domaće potrošnje (Bugarska i Latvija) te one koje imaju visoku zaduženost privatnog ili javnog sektora, gdje MMF posebno izdvaja Rumunjsku i Mađarsku, zemlje s kojima je potpisao i stand-by aranžmane.

Ipak, kada se gleda raširenost nezaposlenosti, u pojedinim zemljama regije ona je i mnogo više izražena nego u Hrvatskoj. Primjerice u Slovačkoj, najbrže rastućoj zemlji u Europi, stopa nezaposlenosti ove će godine skočiti sa 12,1 posto na 14,1 posto, ali bi se iduće godine ipak trebala značajno spustiti.

Milijuni bez posla

U idućim godinama nezaposlenost će u svijetu biti “glavni ekonomski i socijalni izazov”, slaže se i MMF. Pritom ističe da je u svijetu bez posla više od 210 milijuna ljudi, što je 30 milijuna više nego 2007. Od toga su tri četvrtine ljudi bez posla ostale u razvijenim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:04