VREBAJU IH 'SKAUTI'

Mladi informatičari se plasirali u američko finale, a nemaju 50.000 kn za avionske karte

Deset učenika V. gimnazije plasiralo se za finale Međunarodnog informatičkog natjecanja

ZAGREB - Deset talentiranih učenika V. gimnazije iz Zagreba uspjeli su se plasirati na Međunarodno informatičko natjecanje koje će se održati u SAD-u. Nažalost, imaju jedan veliki problem. Nedostaje im 50 tisuća kuna za odlazak na finalno natjecanje.

Surova stvarnost

- Pomozite im ostvariti njihov san jer su to zaslužili - zavapio je Viktor Vancaš, učenik 1. razreda V. gimnazije u Zagrebu. Njegovi prijatelji iz škole početkom školske godine prijavili su se na prestižno Međunarodno informatičko natjecanje ‘American Computer Science League’ na kojem je ove godine sudjelovalo više od 50 škola iz cijeloga svijeta.

Uspješno su prošli četiri kvalifikacijska kola putem interneta te izborili završnicu u New Havenu.

No umjesto zadovoljstva zbog velikog uspjeha, marljivi i talentirani gimnazijalci koji su se više od šest mjeseci trudili, učili i odricali kako bi postigli dobar rezultat, naprasno su upoznali surovu hrvatsku stvarnost. Pred njima se našla nepremostiva prepreka u visini od 50 tisuća kuna koliko im je potrebno za put.

Bernardo Demović, Mislav Bradač, Fran Ante Lončar, Erik Balek i još šest njihovih školskih kolega pokušat će je preskočiti uz pomoć dobrih ljudi. Akciju prikupljanja novca pokrenuo je baš Viktor.

- Mukotrpno smo se pripremili, ali sada je naš odlazak pod velikim upitnikom. U drugim zemljama, kad netko pokaže zavidno znanje, odmah mu se osiguravaju sredstva za nastavak rada. Nažalost, kod nas to nije slučaj - kaže Fran, ‘glasnogovornik’ ekipe mladih informatičara.

Moguće stipendije

Učenici V. gimnazije imaju dugu tradiciju sudjelovanja na ovom natjecanju na kojem su 2006., 2007. i 2008. godine osvojili prvo mjesto. Zadnje dvije godine titule nisu mogli braniti upravo zbog manjka novca. - Na tom natjecanju mlade talente prepoznaju ‘skauti’ američkih sveučilišta i prate njihov rad na svakom sljedećem natjecanju. Tamo im se otvaraju vrata za stipendije. Prosimo na sve strane kako bismo im omogućili da im se ta vrata barem malo odškrinu - kaže Petar Mladinić, ravnatelj škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:26