BRILJIRALI U MOSKVI

Mladi genijalci iz Zagreba otkrili su koje cigarete najviše štete i proteine koji čuvaju oči

Na konferenciji mladih znanstvenika briljirali srednjoškolci iz Zagreba

ZAGREB - Jesu li light cigarete štetnije od običnih? Mogu li proteini u leći oka pomoći u sprečavanju bolesti? Utječe li broj eritrocita na fizičku spremnost adolescenata?

Pregršt medalja

Odgovore na ova i još mnogo pitanja uspješno su dali zagrebački srednjoškolci Filip, Viktoria, Gabriela Clara i Ines koji su se s nedavno održane Međunarodne konferencije mladih znanstvenika u Moskvi vratili s pregršt medalja.

Filip Bzik, učenik trećeg razreda XI. gimnazije osvojio je zlatnu medalju u kategoriji ‘Life Science’ s projektom ‘Istraživački rad: proteini u leći oka’. Svojim je projektom dokazao kako proteini imaju veliki utjecaj na česte bolesti oka i kako se primjenom određenog proteina u oku te bolesti mogu spriječiti.

Ponosan je na svoj rad, koji je napravio 2009. kada je volontirao u laboratoriju sveučilišta St. Louis u Americi. Otišao je u Ameriku naučiti jezik, a vratio se s izvrsnim projektom.

Viktoria Belobradić, učenica četvrtog razreda XV. gimnazije za svoj je projekt dobila srebrnu medalju u kategoriji ‘Enviromental Science’. Srednjoškolka je istraživala štetnost cigareta na lukovici crvenog luka. Koristila je obične i tzv. light cigarete, te došla do rezultata kako su ‘laganije’ cigarete štetnije.

Gabriela Clara Racz, učenica četvrtog razreda V. gimnazije, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji ‘Eksperimentalna fizika’ za pobijanje teorije stare 60 godina. Ona je uspjela dokazati da se kemijski valovi mogu mijenjati kada se nalaze daleko od točke ravnoteže tako da se valovi pretvaraju u koncentrirane kružnice.

Priznanje Bandića

Ines Kovačević, učenica četvrtog razreda Prirodoslovne škole Vladimir Prelog osvojila je priznanje za svoj rad u kategoriji ‘Life Science’, kojim je dokazala kako broj eritrocita u krvi utječe na fizičku spremnost adolescenata.

Ovi mladi lumeni jučer su dobili i priznanje gradonačelnika Milana Bandića, no ono što ih više veseli je promocija njihovih znanstvenih radova i direktan upis na pet zagrebačkih fakulteta, jer sada moraju početi razmišljati o daljnjem obrazovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:36