AKCIJA HIPOKRAT

MITO ZA LIJEČNIKE Nagodilo se više od 260 doktora u najmasovnijem suđenju ikad

Liječnici koji su primali mito nagodbom ne gube licence za medicinski rad
 Nenad Dugi / CROPIX

Četiri raspravna dana. Svakog dana po oko 40 okriveljnika, mahom liječnika opće prakse. Ukupno preko 160 osuđujućih presuda. Na taj način broj okrivljenika u aferi Farmal već je smanjen s početnih 364 na njih oko 200. A ubrzo će se i ta brojka barem prepoloviti.

Naime, više od dvije trećine optuženika u ovom predmetu već je sklopilo nagodbe s USKOK-om. Prošloga tjedna njih je oko 120 na temelju potpisanih nagodbi osuđeno na sjednicama optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu, dok je 39 optuženika na isti način presuđeno prije otprilike mjesec dana. U narednom periodu na sudu bi trebale biti “potvrđene” i preostale sklopljene nagodbe, njih blizu 90-tak.

Tako bi prije ulaska u samo suđenje broj optuženika trebao biti sveden na oko sto. A ni tu, prema nekim najavama neće biti kraj, jer navodno ima još liječnika koji su spremni na razgovore s USKOK-om o nagodbi.

USKOK optužnicom šefove Farmala na čelu s predsjednikom uprave Draženom Dedijem tereti da su organizirano podmićivali liječnike opće prakse širom Hrvatske, kao i manji broj ljekarnika, kako bi osigurali što bolju prodaju svojih lijekova.

Ekipa iz Farmala liječnike je najčešće podmićivala određenim novčanim nagradama te bonovima za trgovine. Neki liječnici imali su tako osigurane dodatne redovite mjesečene “prihode” čija je visina ovisila o tome koliko su Farmalovih lijekova propisivali. Pojedini “vredniji” liječnici navodno su znali primati i po 10.000 kuna mjesečno.

No, s druge strane na listi optuženih našli su se i liječnici koji su od Farmalovih zaposlenika primili i pojedinačne “poklone” ili su na trošak Farmala putovali u Istambul na razgledavanje tamošnje tvornice lijekova Bilim. Bilo je tu kupovanja televizora, računala, kućanskih aparata.

Sklapanjem nagodbi postignut je svojevrstan kompromis od kojega će korist imati i osuđeni liječnici i država. Naime, na taj način liječnici su izbjegli izricanje sigurnosnih mjera, odnosno oduzimanja licenci, pa će najnormalnije moći nastaviti raditi svoj posao.

S druge strane država je već s ovim brojem sklopljenih nagodbi profitirala za blizu 7 milijuna kuna i riješila problem megasuđenja, koje bi s 364 optuženika bilo praktično nemoguće provesti.

Sve osuđene osobe nagodile su se na zatvorske kazne koje su im zamijenjene radom za opće dobro ili pak na uvjetne osude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:24